ny4-syria-mood-F - – Robert Mood klar for Damaskus til helgen

Den norske generalmajoren Robert Mood kommer fredag til å bli utnevnt til leder for FN-observatørene i Syria, ifølge diplomater. Men oppdraget vil neppe gi ham heltestatus blant syrerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært spekulert på om Mood vil få ansvaret for det utvidede internasjonale observatørkorpset. Nordmannen reiste søndag til New York for å bidra i planleggingen av oppdraget. Nå ligger det an til at han reiser til Damaskus allerede i helgen, som leder for et observatørkorps som skal trappes opp til 300 mann i løpet av de neste ukene.

Oppdraget anses som svært vanskelig, ikke minst fordi observatørene blir møtt med skepsis både i regimet og i opposisjonen.

– Det eneste sikre er at Robert Mood vil få en meget krevende oppgave, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik i Fafo ti NTB.

Fafo-forskeren understreker at de vestlige landene ikke har særlig høy status hos opprørerne i Syria.

– Vi tror kanskje at all vrede bare retter seg mot Kina og Russland, men det er et faktum at Vestens opptreden i denne saken ikke blir oppfattet av syrerne som en helhjertet støtte til revolusjonen, sier Selvik.

I stedet blir Kofi Annan-planen ofte oppfattet som et rent humanitært prosjekt som bare vil føre til at regimet vinner tid og blir sittende.

Det er Ban Ki-moon som har nominert Mood til stillingen. Hvis ingen land protesterer innen 24 timer, blir Mood formelt utnevnt fredag.

FNs sikkerhetsråd har gitt mandat til en styrke på opptil 300 observatører, i tillegg til 90 sivile eksperter. Men så langt har medlemsstatene bare satt 100 offiserer til disposisjon for den ubevæpnede styrken.

Den 54-årige generalmajoren forhandlet fram avtalen med den syriske regjeringen om å sende en fortropp av observatører til Syria tidligere i april. De om lag ti offiserene har vært i Syria i halvannen uke, men det har ikke ført til en slutt på volden.

Mood deltok tirsdag på et møte i Sikkerhetsrådet, hvor FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan sa at det syriske regimet fortsatt ikke har stanset blodsutgytelsen i landet.

Den norske regjeringen besluttet denne uken å sende seks norske offiserer som i dag tjenestegjør i FN-operasjonen UNTSO, til Syria for å delta i FNs observatørkorps i det voldsherjede landet.

Observatørstyrken skal i første omgang stasjoneres i Syria i tre måneder. Mandatet er å overvåke våpenhvilen i landet, som begge parter har brutt fra første dag. Bare onsdag ble det meldt om bortimot 30 drepte over hele landet.

Flere land er fortsatt svært skeptiske til om et observatørkorps er hva som skal til for å snu utviklingen i Syria. Onsdag bar Frankrikes utenriksminister Alain Juppé FN om å skynde seg, slik at minst 300 observatører er på plass innen 5. mai. Hvis ikke, vil Frankrike jobbe for at FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon som åpner for bruk av militær makt i Syria. (©NTB)