ny1-klima-kompromiss - Valgforsker: – Godt politisk håndverk

Valgforsker Hanne Marthe Narud sier det vitner om godt politisk håndverk, når regjeringspartiene står samlet i en så vanskelig sak som klimameldingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun mener at kompromisser er statsminister Jens Stoltenbergs foretrukne arbeidsform, snarere enn konfrontasjoner og overkjøring av de små regjeringspartnerne. Så får heller prosessen ta litt tid.

Både mediene og opposisjonspartiene har hausset opp klimameldingen som vårens desidert vanskeligste sak for regjeringen, kanskje til og med selve skjebnemelding for regjeringssamarbeidet.

– Akkurat det har jeg ikke trodd så mye på. Det er bare et drøyt år til valget, så noen sprekk nå virker ikke sannsynlig. Jeg kan heller ikke se hvilken sak som i dette tidsrommet skulle utløse en regjeringskrise, sier Narud til NTB.

– Det er en viktig måte å arbeide på. Stoltenberg opptrer som regjeringssjef mer enn partileder. Han skal samle trådene, holde alle om bord og ha det overordnede ansvaret. Samtidig må partiene få armslag til å framføre sine primærstandpunkter, uten at det oppfattes som en trussel mot samholdet. Sånn sett har jo Stoltenberg lyktes, sier Narud.

Valgforskeren er ganske sikker på at det har vært sterke rivninger og mye uenighet innad i regjeringen om de ulike grepene i klimameldingen, men samtidig konstaterer hun de verste spådommene ikke slår til.

– Alle får noe, ingen får alt. Regjeringen har lært seg å håndtere uenighet på en helt annen måte enn det vi så i starten av det rødgrønne samarbeidet, da særlig SVs representanter på Stortinget viste at de var uvant med makt, sier Narud.

– Samtidig ser vi at regjeringen godt kan leve med dissenser, bare de er forutsigbare og varslet på forhånd. Det gjelder først og fremst saker med tilknytning til EU og EØS, der SV og Sp sågar har skrevet sine reservasjoner inn på forhånd, inn i selv Soria Moria-erklæringen, sier Narud.

Hun mener at politikk foregår på flere nivåer, og at partienes aktivitet i Stortinget er forskjellig fra det som er regjeringens politikk. Denne fleksibiliteten mener hun fratar opposisjonen et viktig våpen.

– De følger selvsagt svært nøye med og bruker enhver anledning til å banke inn kiler i regjeringssamarbeidet. Men når regjeringen framstår så samlet som den gjør under presentasjonen av klimameldingen, får ikke opposisjonspartiene noe skikkelig feste for sin kritikk, sier Narud. (©NTB)