us-manning-rettssak - Bradley Manning for krigsretten i september

Bradley Manning, soldaten som er tiltalt for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks, må møte i krigsretten i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manning (24) er anklaget for å ha lastet ned flere hundre tusen hemmeligstemplede filer fra blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet og CIA da han tjenestegjorde i Irak.

Militærdommer Denise Lind opplyste onsdag at den militære påtalemyndigheten og Mannings forsvarere har blitt enige om en foreløpig plan for rettssaken, som skal starte 21. september og vare fram til 12. oktober.

Dommeren forkastet samtidig en begjæring fra forsvarer David Coombs, som krevde at alle anklager mot Manning frafalles. Bakgrunnen var at påtalemyndigheten ifølge ham med forsett holdt tilbake bevis som var nødvendig for å forberede forsvaret av Manning.

Manning ble pågrepet og fengslet i mai 2010, siktet for å ha gitt nettstedet WikiLeaks over 250.000 sider med graderte dokumenter.

FNs spesialrapportør for tortur rettet tidligere i vår skarp kritikk til amerikanske myndigheters behandling av Manning. FN mener soldaten ble «utsatt for grusom, umenneskelig og nedbrytende behandling i en overdreven og langvarig isolasjon» i de åtte månedene han satt i militærfengslet Quantico utenfor Washington. (©NTB)