ny1-ssudan-frafjord-johnson-F - Sør-Sudan: – Vi angrep Sudan i selvforsvar

Angrepet på Sudan skjedde i rent selvforsvar, hevder Sør-Sudan. FN er urolig for at den betente konflikten mellom de to nabolandene skal tilspisse seg enda mer.

– Jeg er svært bekymret, sier FNs spesialutsending for Sør-Sudan Hilde Frafjord Johnson, som også er leder for FN-styrken i landet (UNMISS).

For drøyt to uker siden okkuperte sørsudanske soldater Sudans viktigste oljefelt Heglig, mens Sudan har svart med flere bombeangrep mot naboen i sør. Partene har også trappet opp ordkrigen: Sør-Sudans president Salva Kiir kaller Sudans bombeangrep for en «krigserklæring», mens Sudans president Omar al-Bashir beskylder naboen i sør for å ville styrte regimet i nord.

– Det er alltid en fare når spenningsnivået blir så høyt som nå. En misforståelse kan føre partene til et punkt der de ikke greier å snu, sier hun.

Derfor er det om å gjøre å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

– Jo raskere det skjer, jo bedre, sier Johnson til NTB på telefon fra Sør-Sudans hovedstad Juba.

– Sudan har bombet oss over 70 ganger den siste måneden, og de har gått inn på vår side av grensen med bakkestyrker. Som svar på dette gikk vi inn i Heglig, sier Amum til NTB, etter et møte med utviklingsminister Heikki Holmås.

Norge har i en årrekke vært tungt inne i den sudanske fredsprosessen og støtter Sør-Sudan med store summer årlig.

– Ja, fordi det har nesten vært helt stille når det gjelder Sudans angrep på oss, sier Amum til NTB.

Han legger skylden for at partene igjen befinner seg på randen av en ny, blodig konflikt på regimet i Khartoum. Bak de siste ukenes voldshandlinger ligger striden om hvordan oljeinntektene skal fordeles.

– Vi inviterte president Omar al-Bashir til Juba for fredelige forhandlinger i begynnelsen av april. I stedet angrep de oss, sier han.

Men Amum forsikrer norske myndigheter om at Sør-Sudan er villig til igjen å sette seg ved forhandlingsbordet.

– Vi er klare. Det er Khartoum som ikke vil, sier han.

FNs sikkerhetsråd krevde samtidig at Sudan umiddelbart stanser luftangrepene mot naboen i sør.

Dagen før ble 16 sivile drept i et luftangrep mot Bentiu i den oljerike sørsudanske delstaten Unity. De kommende dagene skal Sikkerhetsrådet overveie andre muligheter for å forhindre en ny krig mellom landene.

Som tidligere mekler i Sudan vet Frafjord Johnson at partene har en egen evne til å manøvrere forbi uroligheter og inn i smulere farvann ved forhandlingsbordet.

– Jeg har mange ganger tidligere opplevd forsuring av klimaet, men partene har alltid kommet tilbake til forhandlingene. De har ikke annet valg enn å bli enige til slutt. De kan jo ikke slutte å være naboer. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, sier hun.

– Vi har verifisert angrepene og har dokumentasjon på hva slags fly og bombetyper som er blitt brukt. Det er ingen andre som har kapasitet til denne typen angrep i dette området, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2