ny1-malaria-medisin - Livreddende malariamedisin for en knapp dollar

Det globale fondet gjør stor fremgang med å tilby rimelig og effektiv behandling mot malaria i en rekke afrikanske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med verdens malariadag onsdag slo Verdens helseorganisasjon (WHO) fast at økt investering i forebygging og kontroll av sykdommen har reddet flere millioner liv. Men tilgangen til medisiner er fortsatt et stort problem.

Hvert år blir 216 millioner mennesker syke av malaria. Sykdommen koster årlig 655.000 mennesker livet, de fleste av dem barn i Afrika.

Det globale fondet leder et prosjekt som gjør det mulig for folk på landsbygda i Afrika å kjøpe livreddende malariamedisin i private butikker og apoteker for under 1 dollar.

– Dette prosjektet virker. Det hjelper millioner av mennesker som trenger kvalitetsmedisiner mot malaria til rimelige priser, sier doktor Olusoji Adeji, som leder AMFm-prosjektet ved Det globale fondet i Genève.

Sammenlignbare medisiner utenfor prosjektet Affordable Medicines Facility for Malaria (AMFm) koster opp til ti eller tjue ganger så mye.

Fondets prosjekt er rettet mot folk som bor i avsidesliggende områder i Ghana, Kenya, Madagaskar, Nigeria, Tanzania og Uganda. Formålet er at folk skal slippe å reise langt for å komme til offentlige helseklinikker for å få medisin mot malaria.

Det globale fondet er verdens største bidragsyter i kampen mot malaria og tuberkulose. De fleste giverne er vestlige land, men fondet får også penger fra store stiftelser. (©NTB)