terror-breivik-rapport-46 - Breivik brukte ikke «pompøs» før i mars

«Pompøs» er et ord Anders Behring Breivik har brukt gang på gang i løpet av terrorrettssakens åtte første dager. I politiavhør brukte han det første gang i mars.

Breivik blir synlig overrasket når aktor Svein Holden bryter inn i administrator Wenche Elizabeth Arntzens spørsmål om bruken av ordet og påpeker dette.

– Vi har gjort et søk, og første gang det dukker opp i avhør er 1. mars 2012, sier Holden.

– Det kan ikke stemme. Det kan IKKE stemme, altså. Da må du sjekke på nytt, sier Breivik.

Den terrortiltalte har i retten flere ganger pekt på at han selv kom til at han i sitt manifest og i tidlige avhør hadde uttrykt seg pompøst. Han har gjort et poeng av at dette skjedde før den første rettspsykiatriske rapporten i november konkluderte med at han er utilregnelig, og før medieforbudet ble opphevet.

Holden kommer senere tilbake og sier at en dobbeltsjekk bekrefter at Breivik brukte ordet første gang i mars.

– Vi har imidlertid første treff på «glansbilde» 18. oktober 2011.

Det var Breiviks bruk av ordet «glansbilde» som ble påpekt av forsvarer Geir Lippestad tidligere i rettssaken.

Mot slutten av rettsdagen onsdag stiller flere av aktørene korte oppfølgingsspørsmål til Breivik. På spørsmål fra Torgeir Husby sier Breivik at han i samtaler med Husby og Synne Sørheim med vilje beskrev innhold i manifestet svært detaljert som en markedsføringsstrategi, fordi han regnet med at rapporten ville bli lekket.

– Jeg ville bruke rapporten som en kilde for propaganda, men det viste seg å være en feil.

Helt til slutt onsdag tar medforsvarer Vibeke Hein Bæra ordet og sier at hun mener ordet «pompøst» også kan ha vært brukt tidligere.

Retten heves for dagen litt over klokken 16. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2