ny1-ukr-timo-eu-F - Timosjenko kan bli Ukrainas forhandlingskort med EU

Situasjonen for den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko kan bli bedre dersom EU ratifiserer frihandelsavtalen med landet, antyder Ukrainas visestatsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppfolk i EU kaller behandlingen av Timosjenko en skamplett for Ukraina, og advarer om at dersom det stemmer at opposisjonslederen ble banket opp av fengselsansatte, slik hun selv hevder, vil det ikke tolereres av Brussel.

– Ledelsen i Ukraina har et evig dilemma. De vil drive landet på sitt hvis hjemme, samtidig som de vil integreres i EU, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

– Vanligvis gjøres det ikke lovendringer for en bestemt person, men dersom alle andre saker løses, tror jeg at parlamentarikere vil kunne være villig til å innføre spesielle tiltak, sa Khorosjkovskij til journalister, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Han skulle onsdag møte en rekke EU-topper i den belgiske hovedstaden. President Viktor Janukovitsjs parti har lagt mye prestisje i en omfattende frihandelsavtale med EU som ble ferdigforhandlet før jul.

Tidligere statsminister Timosjenko er den mest prominente blant dem. Tirsdag ble det kjent at hun har innledet en sultestreik i protest mot behandlingen hun får i fengsel. Janukovitsj har sannsynligvis regnet med at han ville slippe unna med fengslingen av Timosjenko og andre rivaler, men der tar han feil, påpeker Bukkvoll.

– Det er ikke noen katastrofe for EU om ikke avtalen blir ratifisert, men den er veldig viktig for Ukraina, siden partiet har lagt ned mye arbeid i den. Antakelig tror ikke Janukovitsj at EU har tilstrekkelig utholdenhet til å holde på prinsippene, men det tror jeg, hevder FFI-forskeren.

– Det kan hende, men det vil i så fall ikke være ut ifra humane hensyn, men bare fordi det lønner seg for ham i forholdet til EU, mener Bukkvoll.

Noen spekulerer også i om Janukovitsj kommer til å sende rivalen ut av landet før EM i fotball, som Ukraina arrangerer sammen med Polen i juni.

– Det er absolutt mulig at det kan bli en slags mellomløsning, en måte å kvitte seg med problemet på. Da kan man si at hun sitter ikke i fengsel lenger, sier Bukkvoll.

– På den ene siden er det et rent hevnmotiv fordi hun gikk langt i å ødelegge for forretningsinteresser hos Janukovitsjs partifeller da hun var statsminister. Det andre handler om å hindre at hun deltar i parlamentsvalget i oktober og i presidentvalget i 2015, mener forskeren.

Julia Timosjenko var en av heltene under det oransje folkeopprøret i 2004. Hun soner nå en dom på sju års fengsel etter å ha blitt dømt for å ha inngått en ulønnsom gassavtale med Russland. (©NTB)