ny1-ecb-vekst-pakt-F - ECB-sjef vil ha vekstpakt

Sjefen for den europeiske sentralbank (ECB), Mario Draghi, vil ha en plan for økt økonomisk vekst i eurosonen. Den franske presidentkandidaten François Hollande gir tommelen opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det jeg først og fremst tenker på er en vekstpakt, sa Draghi under en høring i EU-parlamentet i Brussel onsdag.

ECB-sjefen uttrykte samtidig skuffelse over at bankens egne krisetiltak ikke har hatt like stor effekt som håpet. ECB har stilt til rådighet store billige lån for de europeiske bankene.

– Vi hadde håpet at disse pengene raskere ville finne veien inn i realøkonomiene, sa italienske Draghi under høringen.

I mange euroland er det stor motstand mot de massive innsparingene som er satt i verk for å få kontroll over store budsjettunderskudd. Flere ledere har tatt til orde for økt oppmerksomhet om økonomisk vekst, ikke bare innstramming.

Nå kommenterer Hollande fornøyd at Draghi synes å være på samme spor, og han varsler at han selv vil komme med fire forslag til endringer av finanspakten hvis han vinner valget 6. mai.

– Dagen etter valget, hvis jeg blir valgt, vil jeg sende et forslag til statslederne vedrørende en reforhandling av pakten, sa Hollande på en pressekonferanse onsdag.

I tillegg går han inn for en skatt på finanstransaksjoner, samt mobilisering av EUs strukturelle fond, som ifølge Hollande nå ligger brakk. (©NTB)