BILDET SOM GIKK VERDEN RUNDT: Dette bildet var å finne på avisforsider verden over 23. juli. 24 åringen var alvorlig skadet, og gikk gjennom livreddende operasjoner på Oslo universitettsykehus. (Foto: Scanpix)
BILDET SOM GIKK VERDEN RUNDT: Dette bildet var å finne på avisforsider verden over 23. juli. 24 åringen var alvorlig skadet, og gikk gjennom livreddende operasjoner på Oslo universitettsykehus. (Foto: Scanpix)

Bildet av 24-åringen gikk verden rundt 22. juli – nå skal hun vitne mot Breivik

Den 24 år gamle jenta var i resepsjonen på Høyblokka 22. juli. På mirakuløst vis overlevde hun terrorangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet av den blodige jenta som ble båret av to politibetjenter og en fotograf gikk verden rundt i dagene etter 22. juli. Den unge kvinnen er bevisstløs, og tydelig hardt skadet.

Bildet var å se på forsiden av flere av verdens mest kjente aviser om morgenen lørdag 23. juli 2011. Jenta på bildet er 24 år og kommer fra Fredrikstad.

Hun jobbet i Høyblokka denne sommeren, og 22. juli klokken 15.25 da bomben smalt oppholdt hun seg i resepsjonen, kun få meter fra området hvor Anders Behring Breivik plasserte bombebilen.

Som ved et mirakel kom hun fra 22. juli i live. Onsdag sitter hun ansikt til ansikt med mannen som forsøkte å ta livet av henne.

Følg rettssaken direkte i TV 2s livesenter

Innenfor bombens dødelige sone

Tirsdag fikk retten høre detaljene rundt Breiviks hjemmelagde gjødselbombe. Etterforskerne har gjort et omfattende arbeid for å finne ut bombens størrelse.

Forsker Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg forklarte for retten at bomben, som tok livet av åtte mennesker og påførte ni personer alvorlige skader, hadde en kraft tilsvarende 400–700 kilo TNT.

– Trykkbølgen vil i åpent lende være dødelig ut til cirka 25 meter, fortalte han i retten.

24-åringen fra Fredrikstad befant seg derfor innenfor bombens dødelige sone, men kom fra det med livet i behold. Men hun fikk alvorlige hodeskader, bruddskader i ansiktet, trykkskader på lungene og leveren samt sårskader på armer og bein.

LES OGSÅ: Her smeller bomben i regjeringskvartalet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKSPLOSJONEN: Bilder fra fire overvåkingskameraer viser bomben
  i regjeringskvartalet i det den eksploderer. (Foto: Politiet)
EKSPLOSJONEN: Bilder fra fire overvåkingskameraer viser bomben i regjeringskvartalet i det den eksploderer. (Foto: Politiet)

Livreddende operasjoner

I tiltalen mot Breivik står det at den 24 år gamle kvinnen «[ ...] var innlagt på Oslo universitetssykehus fra 22. juli til 22. august 2011, hvor hun var undergitt livreddende behandling og ble operert flere ganger. Deretter var hun på Sunnaas sykehus til 17. november s.å.»

En måneds tid etter terrorangrepene publiserte Politiforum en artikkel hvor de intervjuet politimannen man ser på bildet. I artikkelen med tittelen «Historien bak bildet» forteller Simon fra Grønland politistasjon hva han gjorde den skjebnesvangre dagen, og om hvordan den 25 år gamle kvinnen ble reddet.

Politimannen var på jobb på Grønland da det smalt. Først trodde de smellet kom av at noen sparket i døra. Deretter begynte meldingene å tikke inn på sambandet.

– På Grønland et sted hører vi at det er snakk om en eksplosjon ved Regjeringskvartalet, med mange døde. Jeg husker at jeg konsentrerte meg om å ikke krasje, forteller han i artikkelen.

– Vi løfter henne opp og begynner å løpe

Etter å ha parkert bilen i Akersgata, beveger han seg sammen med en kollega mot Høyblokka. Der har folk begynt å strømme til. Politiet får meldinger over sambandet at det kan være flere udetonerte bomber i området, og de to forsøker derfor å få folk unna.

Politikvinnen avbildet like etter at 24-åringen er levert til
  ambulansemannskapet. (Foto: Scanpix)
Politikvinnen avbildet like etter at 24-åringen er levert til ambulansemannskapet. (Foto: Scanpix)

Etter hvert beveger de seg inn mot Høyblokka. Der treffer de også mannen med kamera på bildet.

Det første de ser i resepsjonsområdet er en død mann. Like ved, blant knuste bygningsrester, ligger den unge kvinnen. Hun puster, men politifolkene skjønner fort at de må få henne på sykehus så fort som mulig.

– Vi løfter henne opp og begynner å løpe. Det er ingen ambulanse i nærheten, og vi løper langt. Jeg husker at det er forferdelig tungt, og at jeg kjenner melkesyre overalt. Først langt borte i Akersgata ser vi en ambulanse, forteller han.

LES OGSÅ: Gråt i sal 250 da obduksjonsrapportene ble lagt fram

Flere vitneforklaringer

24-åringen er en av flere overlevende fra Regjeringskvartalet som skal vitne mot Breivik i sal 250 i Oslo tinghus torsdag. Kvinnens far skal bistå henne i forklaringen. I tillegg skal tre andre fornærmede fra Regjeringskvartalet vitne.

Blant dem er Harald Føsker. Han jobber i Justisdepartementet og hadde kontor i femte etasje i Høyblokka. 22. juli 2011 hadde han ferie, men skulle en kjapp tur innom kontoret for å printe ut en flybillett. Også han fikk omfattende skader av Breiviks hjemmelagde bombe, og har i dag sterkt redusert syv på begge øynene.

Her er politimannen Simon avbildet like etter at han har fraktet
  24-åringen til ambulansen. (Foto: Scanpix)
Her er politimannen Simon avbildet like etter at han har fraktet 24-åringen til ambulansen. (Foto: Scanpix)

LES OGSÅ: Haralds ansikt løsnet da bomben smalt

– Hvis ingen kommer, dør jeg

Onsdag fikk retten høre historien til Eivind Dahl Thoresen. Han gikk i Grubbegata og snakket i telefonen med en kamerat da det smalt.

– Jeg husker et stort smell, og så ser jeg det komme flammer fra høyre og jeg tar opp armene for å beskytte ansiktet.

Thoresen ble kastet to til fire meter bakover av trykkbølgen. Han forteller at han reiste seg opp og var veldig varm, men følte ikke smerte. Det piper i ørene hans, og han hører ingenting. Han ser at Høyblokka har omfattende skader.

Da han etter hvert oppdaget hvor hardt skadet han var, la han seg ned og ropte på hjelp.

– Hvis ingen kommer, dør jeg, tenkte han.

– Starten på en tung periode

Statsadvokat Inga Bejer Engh sier vitneforklaringen onsdag var starten på en veldig tung periode.

– Utspørringen av de fornærmede blir en krevende prosess. Jeg håper vi klarer å få dem til å føle seg trygge under forklaringen, sier hun til NTB.

** Den 24-år gamle kvinnens bistandsadvokat Siv Hallgren sier til TV 2 at verken kvinnen eller familien hennes ønsker å uttale seg til pressen i forbindelse med rettssaken.