terror-psyk-tilregnelig - Psykolog: Breivik snakker seg nærmere utilregnelighet

Hvis målet er å snakke seg unna en erklæring som utilregnelig, gjør Anders Behring Breivik en dårlig jobb, mener psykolog Pål Grøndahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Snarere synes jeg han snakker seg nærmere den forståelsen og fortolkningen de første sakkyndige har lagt til grunn. Det synes jeg kommer særlig fram i hans fortolkning av momenter som knapt har vært tema og hans helt spesielle historieforståelse, sier Grøndahl etter å ha hørt Breivik argumentere mot den første sakkyndig-erklæringen mandag.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har diagnostisert Breivik med paranoid schizofreni og konkludert med at han var psykotisk 22. juli og fortsatt var det da han ble undersøkt.

Psykologiekspert Grøndahl viser til at Breivik legger til grunn at Sørheim ser på Nelson Mandela som en helt, fordi hun bor i Sør-Afrika, uten at dette har vært problematisert noen gang. Han spør dessuten retorisk «hvor har Breivik, dette fra?» om påstandene om at 15 personer, de fleste av dem ministre i Quislings regjering under krigen, ble plassert på sinnssykehus etter krigen.

– Dette er den nærmeste opplevelsen jeg har av en paranoid vrangforestilling. Hvis det er dette han bygger sine analyser på, har jeg forståelse for at Sørheim og Husby tolker ham dit hen, sier Grøndahl. (©NTB)