Nordlys, Hurtigruten og gode skimuligheter er alle elementer som fører til vekst i turistnæringen i Nord Norge.  (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix / TV 2 montasje )
Nordlys, Hurtigruten og gode skimuligheter er alle elementer som fører til vekst i turistnæringen i Nord Norge. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix / TV 2 montasje )

Opptur for reiselivet i Nord-Norge

2011 ble et godt år for reiselivet i Nord-Norge. – Et rekordår, sier seniorrådgiver Gunnar Nilssen NHO i Reiseliv til tv2.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med vekst på nesten alle nivåer ble 2011 et rekordår for reiselivet i Nord-Norge. I en fersk analyse av reiselivsnæringens betydning i Nord-Norge framgår det at næringen i fjor sto for 7,3 prosent av sysselsettingen i landsdelen. Med det er den større enn primærnæringene (7,0 prosent) og industrien (6,3 prosent).

– Alle piler peker oppover. Både fra 2010 til 2011, og i perioden 2007 til 2011 har det vært vekst. Det totale antall overnattinger har økt med ni prosent det siste året, mens økningen for landet som helhet var på to prosent, sier Nilssen.

Vekst på alle nivåer

Analysen er basert på statistikk fra Statistisk sentralbyrå, Avinor, Cruise Norway, Hurtigruten, Svalbard Reiseliv og enkeltbedrifter. Utviklingen i Nord-Norge er bedre enn i landet for øvrig på alle områder, og overnattingsbedrifter i Nord-Norge tar nå også markedsandeler fra Nord-Finland og Nord-Sverige.

– Hovedforklaringen på oppturen er vekst innenfor samtlige hovedsegmenter, ferie og fritid, kurs og konferanse og yrkestrafikk, utdyper Nilssen.

Overnattingsstatistikken viser at veksten har vært størst i byer som Bodø, Tromsø og Alta, og noe mer dempet i landdistriktene.

– Vi kan bli enda bedre på markedsføring  og produktutvikling, spesielt på vinterturisme, sier Nilssen.

LES OGSÅ: Nordlys-safari trekker turister

Nord-Norge topper

2011 ble avsluttet med fulle hoteller i Tromsø, der utenlandske nordlysturister bidro med sitt til en trafikkøkning på 7,7 prosent, mens det for Norge som helhet ble registrert en nedgang på 0,7 prosent.

I perioden 2007 til 2011 har Nord-Norge hatt en vekst på 6 prosent i antall utenlandske overnattinger, mens det nasjonalt var en nedgang på 5,8 prosent.