telenor-india - Indisk summetone kan koste Telenor milliarder

Telenor må trolig ut med mellom 10 og 15 milliarder kroner for å bli værende i India. Om anbefalingene til den indiske teleregulatøren Trai blir stående, er det over og ut for Telenor i India, tror analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telenors indiske datterselskap Uninor, som så langt har kostet 17 milliarder kroner, ble i februar fratatt mobillisenser av Indias høyesterett.

Trai har kommet med sine anbefalinger på hvordan lisensene skal deles ut på nytt, og det indiske teledepartementet har en måned på å ta en endelig avgjørelse om hvordan auksjonene skal gjennomføres, skriver Dagens Næringsliv.

Anbefalingen inneholder en detaljert prisliste, med foreslåtte minstepriser i de ulike regionene.

– Dette er dramatisk for Telenors India-virksomhet. Hvis anbefalingene blir stående, kan det være kroken på døra i India, sier analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier.

Telenor må trolig ut med 19,5 milliarder kroner om selskapet ønsker lisens for hele India.

Kjerkreit anslår at det vil koste minst 14,3 milliarder kroner å kjøpe lisenser i de 13 sirklene der Uninor har kommersiell virksomhet i dag.

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie tror teleselskapet vil satse på rundt ti av 22 telesirkler. Dette vil koste rundt ti milliarder kroner, og Torgersen tror en slik prissetting kan tvinge fram en nedleggelse av Uninor.

– Etter å ha svidd av 17 milliarder kroner, og nå må de svi av ti milliarder til, bør konklusjonen være klar: Selskapet kan ikke fortsette i India, sier Torgersen. (©NTB)