ny4-terror-minnesmerker-F - Huitfeldt: Alle må få tilgang til 22. juli-minnesmerker

– Vi er berørt som nasjon. Derfor er det viktig at alle får tilgang, sier kulturminister Anniken Huitfeldt om plassering av minnesmerker etter 22. juli-angrepene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den regjeringsoppnevnte gruppen som har vurdert plassering av minnesmerkene leverte onsdag sin rapport til Kulturdepartementet.

I Oslo mener gruppa at monumentet bør stå på Nisseberget i Slottsparken, med regjeringskvartalet som alternativ nummer to. I Hole er Sørbråten foreslått, før Lauvodden.

– Nå har jeg nettopp mottatt rapporten, og så skal jeg diskutere den med de andre medlemmene av regjeringen før vi fatter en beslutning om lokalisering av to monumenter, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NTB.

– Både et monument for dem som omkom, men også hjelpemannskap. Og vi er jo berørt som nasjon, derfor er det viktig at alle får tilgang til et slikt monument, sier hun videre.

I rapporten står det at regjeringskvartalet allerede i dag har etablert seg som et minnested som folk oppsøker, men på grunn av tidsperspektivet har styringsgruppa kommet fram til at det beste stedet for et minnested i Oslo er på Nisseberget i Slottsparken.

Slottet har stilt seg positive til forslaget, opplyser gruppa.

– Den omkringliggende bebyggelsen er forskjellig ved disse stedene, men begge ligger direkte ved vannet med utsikt til Utøya og med begrenset passerende trafikk. Eierne av begge steder har gitt uttrykk for stor samarbeidsvilje og imøtekommenhet hva gjelder å legge til rette for gode løsninger, står det i rapporten.

De samlede kostnadene i Oslo og Hole er beregnet til 23,3 millioner kroner, i tillegg til kostnader for tilrettelegging på de stedene som blir valgt av regjeringen.

Kulturministeren forteller at når regjeringen har tatt stilling til lokalisering, skal det bestemmes hvordan konkurransen skal gjennomføres.

Konkurransen skal etter planen utlyses i mars 2013, og målet er at minnesmerkene skal avdukes 22. juli 2015.

Navn vil bli anonymisert om pårørende ikke ønsker at enkelte navn skal fremkomme, opplyser gruppa.

Til sammen ble 77 mennesker drept under terrorangrepene 22. juli i fjor. (©NTB)