london-hjemløse-F - OL og budsjettkutt skviser hjemløse i London

Hjemløse i London kan bli tvunget til å flytte flere hundre kilometer unna på grunn av mangel på boliger og regjeringens kutt i bostøtten. Kritikerne kaller planene «sosial rensing»

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planene kan ramme flere hundre vanskeligstilte familier. Situasjonen er spesielt vanskelig i den fattige bydelen Newham, som huser et flunkende nytt idrettsanlegg til sommerens OL, ifølge BBC.

Det forestående idrettsarrangementet har bidratt til at leiemarkedet er blitt overopphetet, mener bydelsmyndighetene.

Dessuten har stadig høyere bokostnader i de mer velstående bydelene bidratt til at unge karrierefolk vil flytte hit og tilgangen på rimelige boliger krymper.

Ifølge bydelsmyndighetene i Newham finnes det ikke nok boliger på det private leiemarkedet i den prisklassen bostøtten nå dekker. De har skrevet brev til en sosial boligforening i Stoke-on-Trent, som ligger 250 kilometer nordvest for London, og «tilbudt seg» å leie boliger til 500 familier.

Hun synes ikke noe om at trengende mennesker «dumpes» i Stoke, uten at det legges en plan for hvordan de skal få en framtid der.

Tidligere forsøk på å flytte hjemløse har bare belastet de offentlige tjenestene lokalt.

– Det har ført til at allerede sårbare lokalsamfunn har kollapset mens splittende høyreekstremisme har økt, sier hun.

Boligminister Grant Shapps antyder sågar at Newhams bydelsstyre, der opposisjonspartiet Labour styrer, prøver å slå politisk mynt på saken og viser til at det snart er lokalvalg.

Men ifølge avisen The Guardian vurderer også den konservativt styrte bydelen Westminster å flytte hjemløse til andre kanter av landet. (©NTB)