ny1-syria-observatører-nasjonalitet-F - Strid om nasjonaliteten til syriske observatører

Norske myndigheter mener det er prinsipielt viktig at Syria ikke skal bestemme hvilke land observatørene i landet skal komme fra.

Syria nekter å godta FN-observatører fra land som har sluttet seg til den såkalte Venner av Syria-gruppen, som også Norge er med i.

– Fra norsk side er vi opptatt av at FNs fredsbevarende operasjoner bør ha en sammensetning av personell som reflekterer operasjonenes globale mandat, sier pressekontakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vi anser følgelig at det er prinsipielt viktig at vertslandet ikke skal kunne bestemme sammensetningen av styrken. Eventuelle syriske forsøk på dette er derfor beklagelig, legger han til.

Landene i den såkalte Venner av Syria-gruppen har hatt flere møter der de har krevd president Bashar al-Assads avgang og gitt uttrykk for støtte til opposisjonen i Syria.

Andersen bekrefter at Norge er med i gruppen Venner av Syria, selv om utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke var invitert til et møte i Paris nylig. Derimot var Norge til stede da gruppen kom sammen i Istanbul tidligere.

De arabiske landene i gruppen har alt lovet økonomisk støtte til opposisjonen og opprørerne i Syria, og syriske medier har derfor døpt gruppen Fiender av Syria.

FN har besluttet å sende inntil 300 ubevæpnede observatører til Syria, men sliter med å sette sammen observatørstyrken. Men en håndfull observatører fortsatte onsdag å gjøre sin jobb i urolige syriske byer, melder nyhetsbyrået AFP.

Ni sivile ble meldt drept ulike steder i landet. Dermed er nesten 300 mennesker drept siden den skjøre våpenhvilen kom i stand 12. april.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet forklarer at Norge har avgitt åtte observatører til FN, som nå disponerer disse.

– Det at Syria gjør et forsøk på å bestemme observatørenes nasjonalitet, får ingen konsekvenser for dette, sier han til NTB.

Ladsous skal ha understreket at FN finner Syrias krav rundt observatørenes nasjonalitet, helt uakseptable. Han opplyste videre at de første 100 observatørene tidligst kan være på plass om én måned.

Brekke peker på at det er FN som sitter med nøkkelen til når observatørene skal inn, men at de norske er klare på kort varsel.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sa for tre uker siden til NTB at den norske generalmajoren Robert Mood skulle lede en eventuell observatørstyrke, men lederspørsmålet er fortsatt uavklart.

– Vi har stilt generalen til disposisjon, men det er opp til Ban Ki-moon og FN hvem som skal lede styrken, sa Brekke onsdag.

Spesialutsending Kofi Annan karakteriserer situasjonen i landet som uakseptabel. Annan er spesielt bekymret over meldingene om at regjeringsstyrker tok seg inn i Hama og drepte «et betydelig» antall mennesker etter at FN-observatører besøkte byen.

Gruppen Syrian League of Human Rights sier ni aktivister ble «summarisk henrettet» av regjeringsstyrker i Hama mandag, dagen etter at FN-observatørene var der. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2