syria-annan-fn-brief-F - Syrere kan være drept etter møter med FN-observatørene

Syriske sikkerhetsstyrker skal ha drept syrere etter at de har møtt FNs observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs spesialutsending Kofi Annan har mottatt troverdige rapporter om at syrere er blitt kontaktet og kanskje drept av syriske sikkerhetsstyrker etter at FNs observatører har forlatt stedet, opplyser hans talsmann Ahmad Fawzi.

En aktivistgruppe i Damaskus meldte tirsdag at ni aktivister i Hama ble summarisk henrettet etter at de hadde møtte FN-observatører.

– Hama opplevde mandag en omfattende kampanje fra militære og fra sikkerhetsstyrkene, dagen etter at FN-observatørene hadde vært på besøk, sier Den syriske liga for menneskerettigheter.

Annan skal tirsdag informere FNs sikkerhetsråd om arbeidet for å finne en fredelig løsning på konflikten i Syria. Han vil da fortelle stormaktene at satellittbilder viser at den syriske hæren ikke har trukket tilbake tunge våpen fra byene.

– De syriske myndighetene hevder at våpnene er trukket tilbake. Men satellittbilder og troverdige rapporter viser at dette ikke skjer fullt ut. Dette er uakseptabelt, understreker Annans talsmann Ahmad Fawzi.

Ifølge Annans fredsplan skulle soldater og tunge våpen trekkes ut av byområdene før en våpenhvile skulle tre i kraft 12. april. Ingen av disse forutsetningene er møtt. (©NTB)