TALTE TIL MENIGHETEN: Statsminister Jens Stoltenberg.  (Foto: TV 2)
TALTE TIL MENIGHETEN: Statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: TV 2)

Stoltenberg om 22. juli-rettssaken: – Jeg er stolt av AUF-erne

– Stående midt oppi dramaet står de opp for de verdiene vi tror på, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsministeren og Ap-lederen innledet partiets landsstyremøte med å rose AUF-medlemmene som nå gjennom rettssaken mot Anders Behring Breivik opplever grusomhetene fra 22. juli på nytt.

– Rettssaken river opp sår som så vidt hadde begynt å gro, sa Stoltenberg.

Han la til at uhyggen fra Oslo tinghus er hjerteskjærende, men at en fri og uavhengig domstol er en bærebjelke i vårt demokrati.

– Det er svært viktig at det skjer på rettsstatens premisser. Det er å vise respekt for dem vi mistet og for demokratiet, sa Stoltenberg.

LES ALT OM 22. JULI-RETTSSAKEN HER

Landsmøtet ble startet ved at Ingrid Olava spilte Mikael Wiehes sang «Sang til motet». Det er den samme sangen hun sang til AUF-medlemmene da de overlevende kom tilbake på øya i august i fjor.

Stoltenberg sier han følte landsstyremøtet var et naturlig sted å snakke om rettssaken.

– Her er det mange AUF-ere, her var det mange partifolk som har venner og kjente som var på Utøya som ble rammet. Da var det et naturlig sted å gi uttrykk for respekten til de som har gått bort, og takknemlighet for den måten AUF har taklet dette på, sier han til TV 2.

Se hele talen til Jens Stoltenberg i videovinduet over artikkelen.

Statsministeren har ikke fulgt rettssaken tett. Det har han ikke hatt tid til.

– Jeg har fulgt nyhetssendingene, og det gjør jo inntrykk. Det er sterkt å bli påminnet hva som skjedde. Men det minner meg også om at dette handler først og fremst om de som mistet livet, om de som er skadd og såret og må leve med det resten av livet og deres pårørende, sier han.

610889

(NTB / TV 2)