us-valgkamp-kvinner-F - Het politisk debatt om USAs kvinner

Ann Romneys beskrivelse av hvordan hun har oppdratt familiens fem sønner og stått for klesvask og matlaging i hjemmet, kan bli Republikanernes trumfkort i kampen om USAs kanskje viktigste velgere: kvinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vet akkurat hvordan det er å gjøre klar klesvasken og titte ned i skittentøykurven fem minutter senere bare for å se at den er helt full igjen, sa Ann Romney, kona til presidentkandidat Mitt Romney, til mange hundre jublende republikanere på et valgmøte i Connecticut mandag.

Bakgrunnen for kommentaren er en disputt mellom ekteparet Romney og Demokratenes strateg Hilary Rosen, som har kritisert fru Romney for aldri å ha deltatt i arbeidslivet og bare har vært hjemme med parets fem sønner.

Det er noe langt fra alle amerikanere har råd til.

«Det finnes ingen tøffere jobb enn å være mor», slo president Barack Obama fast i et intervju med en lokal ABC-kanal.

Diskusjonen etterfølger flere måneder med intensiv politisk debatt om kvinnerelaterte spørsmål som abort og prevensjon i en valgkamp de fleste på forhånd trodde kom til å dreie seg om økonomi.

Republikanerne, som hadde stor framgang blant kvinnelige velgere i mellomvalget i 2012, har sunket på meningsmålingene etter blant annet sterke antiabortuttalelser fra den svært verdikonservative Rick Santorum, som nå har trukket seg fra Republikanernes nominasjonskamp.

At den erkekonservative radioverten Rush Limbaugh for noen uker siden kalte en jusstudent som deltok i en kongresshøring om prevensjonsmidler, for «en hore», har ikke bidratt til å øke oppslutningen om høyresiden.

Og det er et viktig spørsmål. Helt siden 1980 har flere kvinner enn menn stemt i de amerikanske presidentvalgene. Enhver kandidat som har Det hvite hus i sikte, vet at han eller hun må få kvinnene med seg for å kunne vinne et presidentvalg.

I det forrige valget i 2008, stemte 56 prosent av de kvinnelige velgerne på Barack Obama mens 43 stemte på republikaneren John McCain.

En fersk undersøkelse fra meningsmålingsinstituttet Pew viser at Romney nå har kun 38 prosents oppslutning blant kvinnene mens 58 prosent foretrekker Obama. (©NTB)