IKKE OVERRASKET: Bent Høie (H) og Jon Jæger Gåsvatn (Frp) er ikke overrasket over at kommunene ikke vil ha millioner til sykehjem. (Foto: Montasje Scanpix/ TV 2/ Stortinget)
IKKE OVERRASKET: Bent Høie (H) og Jon Jæger Gåsvatn (Frp) er ikke overrasket over at kommunene ikke vil ha millioner til sykehjem. (Foto: Montasje Scanpix/ TV 2/ Stortinget)

Høyre og Frp ikke overrasket over ubrukte eldremillioner

773 millioner kroner som skulle brukes på eldreomsorg, sto ubrukt på konto ved årsskiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil gi millioner til eldreomsorg, men kommunene vil ikke ha dem. Det overrasker ikke Bent Høie (H) som leder Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Dessverre er jeg ikke overrasket. Finansieringsordningen er for dårlig og komplisert. Det sa Høyre allerede da den nye finansieringsordningen kom, sier Høie til tv2.no.

LES OGSÅ: Eldremillioner står ubrukt

– Nei, dette er ingen overraskelse. Vi vet at gjeldsbyrden til kommunene aldri har vært større og handlingsrommet deres er veldig lite. Det blir en ond sirkel, fordi de ikke får påta seg mer gjeld og da kan de ikke bygge sykehjem, sier eldrepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn.

Har ikke råd til å ta imot

For budsjettåret 2011 økte regjeringen bevilgningen til eldreomsorgen. Kommunene kunne søke om å få tildelt totalt 1,59 milliarder i investeringstilskudd til sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Husbanken bekrefter overfor NRK foreløpige tall fra statsregnskapet som viser at 773 millioner kroner sto ubrukt på konto ved årsskiftet.

Arbeiderparti-ordfører i Ås kommune i Akershus, Johan Alnes, forklarer til NRK at hans kommune ikke har råd til å ta imot pengene fra staten.

– Det hjelper ikke bare med investeringsmidler når kommunen må dekke en egenandel og ikke minst stå for driften med det de får i rammetilskudd. Det er et press de fleste kommuner opplever, sier Alnes.

Fremskrittspartiet er enig i at det er finansieringsordningen som er problemet.

– At det ikke følger med tilstrekkelig med penger til drift er det største problemet. Dette har jeg sagt på inn- og utpust i alle år. De har ikke driftsmidler til å få de fagfolkene de trenger, sier Gåsvatn fra Frp.

LES OGSÅ:

Frp vil kaste helseministeren

Her er velgernes andrevalg

– For komplisert

Høyre tror ikke løsningen er øremerkede midler til sykehjemsplasser er løsningen.

– Kommunene vet best hva slags tilbud det er behov for hos dem. KS har sagt at de ikke ønsker øremerkede midler og det mener vi er fornuftig, sier Høie.

Høyre mener finansieringsordningen er for komplisert.

– Den må forbedres og forenkles. Høyre vil ta opp igjen forslaget vi har fremmet tidligere, sier Høie.

LES OGSÅ: Nesten borgerlig flertall uten Frp

– Tallmagi

Før valget i 2009 lovet statsminister Jens Stoltenberg 12.000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger innen 2015.

– Regjeringen ligger etter å oppnå det de lovet velgerne i 2009, sier Høie til tv2.no.

Fremskrittspartiet mener regjeringen bløffer med tall når de sier at de ligger godt an til å oppnå 12.000 sykehjemsplasser.

– Statisisk sentralbyrå har slått fast at netto tilvekst av er på 1146 plasser. Denne tallmagien hjelper ikke de eldre, sier Gåsvatn.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: Rart å ikke være på Frp-landsmøte