ny2-ukraina-timosjenko-sultestreik-F - Forsvarer: Timosjenko sultestreiker

Den ukrainske opposisjonslederen Julia Timosjenko sier hun er blitt mishandlet i fengsel og har innledet en sultestreik i protest mot behandlingen hun får.

– Julia Timosjenko har erklært sultestreik, sier advokaten Serhij Vlasenko til nyhetsbyrået Interfax utenfor fengselet der Timosjenko (51) sitter innesperret.

Den tidligere statsministeren har helseproblemer og har klaget over store ryggsmerter og dårlig behandling etter at hun ble sendt til en anstalt for kvinnelige fanger i Kharkiv øst i Ukraina.

Hun har imidlertid nektet å la seg behandle på statlige sykehus. Hun hevder fangevoktere slo henne da hun ble tvunget til sykehus i forrige uke.

Ukrainsk påtalemyndighet avviser at hun ble mishandlet, men sier det stemmer at Timosjenko ble tvunget til sykehus.

– Loven tillater at fengselsvesenet bruker makt. Vakter løftet henne, bar henne til bilen og fraktet henne til sykehus, sier Henadij Tjurin i påtalemyndigheten i Kharkiv.

Vestlige land anklager Ukraina og president Viktor Janukovitsj for å ha satt i gang en politisk prosess mot Timosjenko for å fjerne en politisk rival. Janukovitsj vant over Timosjenko i presidentvalget i landet i 2010.

Myndighetene i hovedstaden Kiev har også satt i gang flere nye straffesaker mot henne.

Med nye straffesaker mot Timosjenko vil Ukraina etter alt å dømme være enda fjernere fra å bli anerkjent som søkerland til EU. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2