utemøbler
utemøbler

Denne trenden gir deg et ekstra rom hjemme

Loungeinspirerte møbler, kurvstoler og gjerne et gulvteppe er et must.

Ute er det nye inne. Verandaer, balkonger og hagestuer ser etterhvert ut som møblerte rom - med sofaer, puter, lamper, pledd, lys også videre.

Det eneste som mangler ofte er i grunn litt varme.

Ulike trender

Interiørkonsulent Harriet Bjørnson Lampe forteller at siste trend er at ute skal innredes som inne.

– Nå er det faktisk sånn at det er helt soleklart at vi skal ha det fint ute. Uterommet er et satsningsområde, for det er blitt boligens ekstrarom, forteller hun.

Det er ikke bare én trend. I videovinduet over kan du se Harriet guide deg gjennom de ulike stilene.

– Vi finner blant annet stilige lave loungeinspirerte møbler som sofaer, og de helt romantiske kurvmøblene. Man har også modulprinsippet, som gjør det mulig å bygge den sofaløsningen som passer best for den terrassen man har. Hvis du bare har plass til en møbelgruppe, er en avslapning/spisebordsstol et godt alternativ. I likhet med trenden innendørs så får man også spisesofa for utebruk. Solsengen er også oppgradert i tråd med trenden om et komfortabelt uteliv, opplyser Bjørnson Lampe.

Les også: Fra Finn Schjølls hage på Nøtterøy

Tilbehør

Og hva angår tilbehøret så skal det innredes mest mulig likt som inne.

– Flere av produsentene har gulvtepper for utebruk, som ikke loer og som tørker fort hvis det kommer en skur. Vi har lamper, både elektriske og solcelledrevet, og for kosens del så må vi ha puter, pledd, lykter, lysglass med stearinlys. Alt det «stæsjet» vi har inne er vel så viktig ute - for om kvelden så er det jo helt nødvendig med pledd for å holde varmen, forteller Bjørnson Lampe.

Hvis du heller har lyst til å gi de gamle utemøblene en overhaling bør du følge disse tipsene.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

610798

Malte hagemøbler

1. Skrap: Gammel maling som sprekker eller flasser må skrapes av. Bruk stålskrape og sandpapir. På store flater gir pussemaskin et jevnere resultat.

2. Skrubb: Vask møblene med kraftvask (fås hos fargehandleren), det fjerner mer graps enn vanlige vaskemidler. Skyll vekk med hageslangen, og la møblene tørke godt.

3. Puss: Treverket reiser seg når det blir vått. Puss lett over møblene med et fint sandpapir før du maler, så ikke overflaten blir ru.

4. Grunning: Utemøbler må tåle mye, derfor er grunningen viktig. Bart tre kan eventuelt få en omgang grunningsolje, som impregnerer og hindrer sopp og råte. Så går du over møblene med ett strøk grunningsmaling (spør i fargehandelen). Grunningen inneholder også sopp- og råteforebyggende midler.

5: Maling: Bruk vanlig utendørsmaling i den fargen du vil ha. To strøk er nok. For mye maling kan virke mot sin hensikt, du risikerer at fuktigheten blir stengt inne i treet og du må gjøre hele jobben på nytt mye raskere enn du hadde tenkt.

Tips: Med en oval pensel har du både en bred og en smal side. Den er effektiv på større flater, samtidig som du kommer lettere til i alle krinkelkroker.

Utemøbler av hardved tåler mye, men ubehandlede møbler av teak, mahogni, bøk og lønn blir fort grå om de står ute i all slags vær. Bruker du olje og algedreper forlenger du effekten.

Les også: – Strekk deg langt for naboen din!

Metallmøbler

Møbler av metall kan males. Maling spesielt beregnet for metall får du i fargehandelen.

1. Vask møblene.

2. Skrubb og skrap: Er det rust på dem må det fjernes, det samme gjelder løs maling. Bruk en stålbørste, en skrape eller slip det vekk.

3. Grunning: Bruk en grunningsmaling for metall, den beskytter mot rust.

4. Maling: To toppstrøk med alkydmaling for metall.

Tips: På lettmetall (f.eks. aluminium) kan du bruke emaljelakk på sprayboks. Spray vått-i-vått med 3-4 minutters mellomrom.

Les også: Moteriktig på hytta