LEDET REDNINGSARBEIDET: Thor Langli i Oslo politiet var innsatsleder 22.7. Det ble hans jobb å lede og koordinere politiets arbeid etter bomben i Regjerningskvartalet. 
 (Foto: TV 2/Pool)
LEDET REDNINGSARBEIDET: Thor Langli i Oslo politiet var innsatsleder 22.7. Det ble hans jobb å lede og koordinere politiets arbeid etter bomben i Regjerningskvartalet.  (Foto: TV 2/Pool)

Kunne bruke skytevåpen mot politi uten ID

Operasjonsleder Thor Langli forklarte seg om aksjonen i Oslo den 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Langli fortalte retten at han var på jobb som innsatsleder i Oslo politidistrikt da bomben rammet Regjeringskvartalet. Hans oppgave er å lede og koordinere politiets innsats.

– Vi starter dagen med en parole med vaktsentralen. Den var akkurat ferdig, og jeg var på vei inn på kontoret mitt da jeg hørte et voldsomt drønn.

Han forteller at det raskt kom meldinger om skader. Langli tok tak i utstyrsveska si, og kjørte opp til stedet.

Da han ankom Akersgata var ambulansetjenesten allerede i full gang. Hele området var dekket av vrakgods.

Ladet tjenestevåpenet

– Jeg ga beskjed på sambandet om at det var en terrorhandling. Det var fordi at folk som kom til stedet skulle vite at det kunne være flere bomber og at det kunne være en eller flere bevæpnede gjerningsmenn. Jeg ba om at beredskapstroppen, som vi kaller Delta, skulle komme til stedet. Så ladet jeg tjenestevåpenet.

Han forteller at han så et stort hull i bakken hvor bomben hadde gått av. To personer med hvit skjorter lå på bakken. Den ene var død. Det så ikke ut som om bygningene skulle rase sammen, men langs fasadene raste det kontinuerlig, bygningsmasse og glass. En del av kantinebygget raste ned etter noen timer.

– Innsatslederne for nødetatene samlet seg på Einar Gerhardsens plass. Det brant kraftig i toppetasjen i R4-bygget, og vi måtte få inn bombegruppa der, slik at brannvesenet kunne senere få avgang til å slukke brannen. Det ble samleplasser ved VG-huset og på Youngstorget for skadde og evakuerte.

SE OGSÅ: Her smeller bomben i regjeringskvartalet

Trodde det var to gjerningsmenn

Etter kort tid kom en vakt fra regjeringskvartalet med en telefon til Langli, og sa til ham at «dette må du høre». Vakta hadde kontakt med sentralen, som ligger under bakkenivå. De så igjennom overvåkingsfilmer, og kunne gi en beskrivelse av gjerningsmannen.

– De fortalte at det var en mann som hadde gått oppover Grubbegata. Han hadde ifølge vakta ikke nordisk utseende, men var heller ikke afrikansk, men noe midt imellom, altså brun i huden. Han hadde vekteruniform og våpen. Jeg ga beskjed på sambandet om at Delta skulle følge opp det sporet.

Langli forteller at det senere kom inn en beskrivelse fra en brannmann. Hadde stått inne på brannstasjonen på Hammersborg og sett ut vinduet like før bomben gikk av. Da hadde han sett en fyr med nordisk utseende, politiuniform med deltahjelm og pistol. På grunn av de to ulike beskrivelsene trodde politiet en stund at det var to ulike gjerningsmenn.

Langli sier at han like før kl. 16 fikk melding fra operasjonssentralen om at et vitne hadde sett en liten, grå kassebil kjøre fra stedet. Da pågikk søket i H-blokka og S-blokka. Langli sier at han hadde altfor få hender, og ikke kunne slippe folk fra redningsarbeidet for å se etter mistenkelige personer.

Åpnet for skudd mot uønskede

Det kom meldinger om flere andre ulike hendelser i Oslo, blant annet utenfor TV 2s lokaler i Karl Johans gate, hvor en person skulle ha koblet sammen ledninger, før vedkommende forlot stedet.

– På grunn av meldingene om at en person kledt i politiuniform kunne være involvert, satte vi opp en postinstruks. Dette var klarert med stab og visepolitimesteren. Ingen skulle slippes innenfor sperringene, uten å vise id. Om en som var kledt som politi ikke kunne legitimere seg, skulle personen avvises. I verste fall skulle man bruke skytevåpen for å holde uønskede personer unna. Det var fordi vi hadde fått melding om personer med vekter og politiuniform. Vi ville ikke ha disse inn på nytt.

– 50 skutt på Utøya

Langli forteller at han sto sammen med aksjonslederen for Delta da meldingen om skyting på Utøya kom. Han forteller at de fikk først melding om at 50 personer skulle være skutt.

Det ble da besluttet at åtte av de ti medlemmene fra Delta som var ved regjerningskvartalet skulle sendes til Utøya.

– Før jeg fikk melding om Utøya, tenkte jeg at det kunne komme mer i Oslo. Og da jeg hørte om Utøya tenkte jeg at det måtte være en sammenheng, selv om det var umulig å fatte hvilken. Det var umulig å fatte at det var flere sånne typer angrep på en gang.

Innsatslederen er opptatt av å rose alle de som deltok i redningsarbeidet 22. juli. Han sier han ble mektig imponert over både hvordan folk i nødetatene, sivilforsvaret og publikum deltok i det vanskelige arbeidet.

Ville avslørt Breiviks uniform

Langli fikk spørsmål av forsvarer Vibeke Hein Bæra om hvilke forskjell det hadde vært om politiet hadde fått bilder fra Regjeringskvartalet direkte, slik at man ville sett bilen før eksplosjonen.

– Da ville en patrulje ha kjørt til stedet, for å se. Om man hadde sett gjerningsmannen ville man melde inn og ellers følge våpeninstruksen. Da eventuelt å skyte for å skade eller stoppe gjerningsmannen.

Han får spørsmål om hva han ville tenkt om han hadde sett bilder av gjerningsmannen i uniform.

– Jeg har sett bilder i ettertid. Jeg hadde sett at han ikke tilhørte noen av etatene, fordi overdelen satt altfor trangt. Det var en som prøvde å late som.