BLANDABAILL: Reidar Buskenes og Wenche Andersen har laget en tradisjonsrik rett fra Møre: Ball.  (Foto: God morgen Norge)
BLANDABAILL: Reidar Buskenes og Wenche Andersen har laget en tradisjonsrik rett fra Møre: Ball. (Foto: God morgen Norge)
Blandaball inneholder 50/50, fisk og potet.  (Foto: God morgen Norge)
Blandaball inneholder 50/50, fisk og potet. (Foto: God morgen Norge)

God morgen-Wenche og Reidar lager den tradisjonsrike retten fra Møre: – Nå blir det «baill»

Her er oppskriften på Reidar Buskenes' livrett.

– Endelig! Dette har jeg gledet meg veldig til. Nå blir det «baill», sier Reidar Buskenes entusiastisk.

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen skal nemlig lage programlederens livrett: Ball.

Denne tradisjonsrike retten fra Møre, med hakket fisk, poteter og løk, har Reidar spist mye av i oppveksten på Smøla.

Les også: Det er helt perfekt med engelsk frokost dagen derpå

Ifølge Reidar finnes det tre typer ball:

  • Gråball er laget av gammelsaltet sei, noe som gir en kraftig smak. Dette er Reidars favoritt. Men ifølge programlederen liker ikke folk fra Oslo denne så godt.
  • Kvitball er laget med fersk fisk, men uten potet.
  • Blandaball er laget av fersk fisk og potet – halvt om halvt.

Hvordan lager man ball? Se VIDEO over!

Serveres som babymat – eller?

Og servering?

– Man gjør bare sånn, sier Reidar og stapper sammen ball og grønnsaker på tallerkenen med en gaffel.

– Litt som babymat, fortsetter han.

– Og så smelter man masse smør, som man sper over maten!

– Jaja, sier Wenche, men er åpenbart ikke helt enig.

TV-kokken danderer ballen fint på en tallerken med grønnsaker. Over sper hun forsiktig over smeltet smør med bacon og persille.

Men en ting er de helt enige i.

– Man skal drikke kald melk til!

Blandaball eller «Blainna-baill»

Dette trenger du:

Blandaball inneholder 50/50, fisk og potet.  (Foto: God morgen Norge)
Blandaball inneholder 50/50, fisk og potet. (Foto: God morgen Norge)

½ kg fiskefilet, sei, hyse eller lyr (best resultat med fersk fiskefilet)

500 g rå poteter

1 løk (ikke for stor)

1 ss salt

2 ss potetmel

2 ss hvetemel

ca. 1/2 dl melk

Slik gjør du det:

Del renskåret fiskefilet opp i biter. Skrell og del poteter og løk i biter.

Mal fisk, poteter og løk på kvern med grov hullskive. Arbeid salt og mel inni deigen. Form farsen til runde boller legg ev en fleskebit eller nyretalg inn i ballen.

Fisk, poteter, løk, salt og mel kan også kjøres til en grov farse i en foodprocessor (del eventuelt porsjonen i to). Pass på at farsen ikke blir for finmalt.

Legg ballen i kokende lettsaltet vann (eventuelt fiskekraft eller kraft kokt på spekekjøtt) og la dem småkoke i ca. 30 min.

Etter 20 minutter: Del en ball over og se om den er gjennomkokt.

Server med stekt flesk/bacon og kokt kålrot.

Skrei med spekepølse og rotgrønnsaker

BLANDABAILL: Reidar Buskenes og Wenche Andersen har laget en tradisjonsrik rett fra Møre: Ball.  (Foto: God morgen Norge)
BLANDABAILL: Reidar Buskenes og Wenche Andersen har laget en tradisjonsrik rett fra Møre: Ball. (Foto: God morgen Norge)

Følge Wenche på Facebook: Klikk her!