TERAPI: Irene Østby ble skadet av bomben i regjeringskvartalet 22. juli. Nå bruker hun rettssaken som terapi. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
TERAPI: Irene Østby ble skadet av bomben i regjeringskvartalet 22. juli. Nå bruker hun rettssaken som terapi. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Overlevde bomben – bruker rettssaken som terapi

Irene Østby valgte å gå gjennom regjeringskvartalet på vei hjem fra jobb 22. juli. Plutselig ble det grått. Nå bruker hun terrorrettssaken som terapi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 22. juli hadde Irene Østby, som jobber i Pilestredet i Oslo, vært på jobb.

– Jeg liker å gå hjem, det er så fint i Oslo. Da jeg kom til regjeringskvartalet la jeg merke til at det var svært få mennesker der. Det var regn i luften, sier hun.

Gikk midt i gata

Fordi det verken var biler eller mennesker å se, valgte hun å gå midt i gata.

Følg TV 2s dekning i Live-senteret

– Da jeg var mellom finansdepartementet og R4 kom plutselig smellet. Faktisk hørte jeg ikke noe smell, det var mer som et trykk, sier Østby til NTB.

LES OGSÅ: I dag skal han vitne

Begge trommehinnene sprakk, og hendene hennes ble i kaoset som fulgte dekket av blod.

– Prøver å forstå ham

– Det er godt å se ham sitte der og snakke. Jeg prøver å forstå meg på ham. Etter 22. juli fikk jeg et enormt informasjonsbehov, og nå vil jeg vite alt jeg kan om denne mannen, sier hun.

Den første dagen i retten ble en video fra bombeangrepet, der blant annet hun var synlig, vist i retten.

LES OGSÅ: Slik var terrordøgnet for Breivik

– Det var litt overraskende at de skulle vise overvåkingsfilmen, men dette er jo en del av saken. Det viktige nå er at alt blir belyst, sier hun.

– Vanskelig å vite om han mener det

Østby er også blant de 10 prosentene «sivile» som Anders Behring Breivik i retten har hevdet at man må «regne med» omkommer, men som han har beklaget ble innblandet 22. juli.

– Han har på en måte beklaget, og det føler jeg er greit. Men det er vanskelig å vite om dette er noe han mener, eller om det bare er noe han er blitt bedt om å si, mener hun.

LES OGSÅ: Ba om unnskyldning til pårørende

– Jeg fikk panikk. Jeg skjønte fort hva som hadde skjedd, og tenkte meg at det måtte være en bilbombe, sier hun.

– Det tok lang tid før det kom noen. Jeg var helt alene i gata. Folk sier at du ikke klarer å tenke noe når du får sjokk, men jeg tenkte masse. Jeg tenkte at det sikkert var flere bilbomber og prøvde å komme meg til den sikrest mulige plassen, sier hun.

– Turte ikke gå i sentrum

Hun ble værende ved Høyesteretts plass helt til hjelpen kom.

– Legen på Ahus hadde aldri sett en så stor trykkskade på et øre som hos meg, sier hun.

LES OGSÅ: Les Breiviks egne tanker om massakren på Utøya

– Rett etter angrepet 22. juli turte jeg knapt å gå i Oslo sentrum. Jeg kjenner jeg er mye mer opptatt av sikkerhet nå. Jeg setter meg aldri i midten av trikken, og jeg er veldig bevisst hvor jeg går. Det er dumt, men jeg håper det kan bli bedre. Det blir det stadig, sier hun.

– Vondt å høre

Nå er hun spent på hva som kommer fram de neste dagene i rettssaken, når det er regjeringskvartalet som skal være hovedtema.

– Det er vonde ting for folk å høre, men for meg er dette først og fremst en måte å komme meg videre på. Jeg tror ting må fram for at vi skal kunne gå videre, sier hun.

LES OGSÅ: Slik var terrordøgnet for Breivik

Selv er ikke Østby sikker på om hun kommer til å klare å gå gjennom hele regjeringskvartalet igjen når sperringene etter hvert fjernes.

– Men jeg har hørt de skal lage et minnesmerke, og det har jeg veldig lyst til å se. Ting kommer sikkert til å bli bedre, men Oslo blir aldri det samme for meg, sier hun. (©NTB)