japan-atomkraft-strømmangel-F - Japan risikerer strømmangel med stengte atomkraftverk

Japanske kraftselskaper advarer om at en varm sommer vil kunne føre til strømbrudd i enkelte områder hvis ikke kjernekraftverk som ble stengt etter tsunamien, gjenåpnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selskapet Kansai Electric Power, som sørger for strømforsyninger til blant annet storbyene Osaka, Kyoto og Kobe, advarer om at det kan komme til å ha opptil 20 prosent for lite elektrisitet hvis temperaturene stiger i juli og luftkjøleanleggene skrus opp.

Også to andre kraftselskaper, som sørger for kraftforsyninger lenger vest og i nord, varsler at de ikke vil greie å dekke etterspørselen hvis ikke stengte atomanlegg åpnes igjen.

Japansk kraftindustri, regjeringen og mange industriselskaper forsøker å presse fram en gjenåpning, men atomulykken i Fukushima, som kom som en følge av jordskjelvet og tsunamien i mars i fjor, har ført til at svært mange japanere er skeptiske til kjernekraft, og opinionen er nå svært splittet i dette spørsmålet.

Av Japans 50 atomreaktorer er kun én i drift, og denne skal etter planen stenges 5. mai. De fire ødelagte reaktorene i Fukushima er ikke lenger klassifisert som reaktorer. (©NTB)