Montasje Norge Kina forhold (Foto: SCANPIX / MONTASJE / TV 2)
Montasje Norge Kina forhold (Foto: SCANPIX / MONTASJE / TV 2)

Kjølig forhold til Kina

Norges Bank har de siste to årene forsøkt å få i stand et besøk i Kina uten å lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heller ikke Stortingets finanskomité kommer noen vei i Østens rike, og Norge blir oversett av Kina i Arktis-samtaler.

For fem år siden var situasjonen annerledes.

«Vi håper at fondet blir en stor suksess. Kinesiske myndigheter og lokale myndigheter i Shanghai vil gjøre alt for å skaffe fondet et veldig godt investeringsmiljø og en veldig god infrastruktur. Vi setter virkelig pris på at Norges Bank valgte å plassere fondet i Shanghai», sa sentralbanksjef Zhou Xiaochuan til Dagens Næringsliv da oljefondet åpnet kontor i Shanghai.

Umulige møter

De siste to årene har Norges Banks representantskap forgjeves forsøkt å få i stand et besøk i Kina. Organet er oppnevnt av Stortinget til å føre tilsyn med oljefondet og sentralbanken.

LES OGSÅ: Kina mener fredsprisen vil skade forholdet til Norge

Representantskapets leder Reidar Sandal sier det ikke er mulig å få i stand møter med politiske myndigheter og representanter fra Kinas sentralbank og finansdepartementet. Norges Bank ønsker overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere saken, men den oppfattes ifølge avisen som «delikat».

Droppet reise

Stortingets finanskomité måtte nylig droppe en reise til Kina. Komiteen valgte i stedet å dra til Singapore, opplyser komiteens andre nestleder Jan Tore Sanner (H).

LES OGSÅ: Kinesisk politi jager journalister

Kinas statsminister er for tiden på en reise i Europa og har besøkt Island og Sverige for å diskutere Arktis. Kina er kandidat som observatør i Arktisk Råd.

Interesser for Arktis

Seniorforsker Geir Flikke ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener Norge spiller en nøkkelrolle i Arktis-spørsmål. Han mener Kina har stor interesse for Arktis og at landet trenger Norge mer enn Norge trenger Kina.

Årsaken til den kjølige holdningen fra kinesiske myndigheter tilskrives at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland opplyser at det ikke er noe nytt å tilføye i saken. Nobelkomiteen er uavhengig av norsk utenrikspolitikk.

LES OGSÅ: Nobels fredspris tildelt Liu Xiaobo

Liu har en doktorgrad i litteratur, og vært gjesteforsker ved en rekke utenlandske universiteter. Han har vært pådriver for menneskerettigheter i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

(©TV 2 / NTB)