myanmar-ban-F - Ban Ki-moon besøker Aung San Suu Kyi

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal besøke Myanmar, der han skal ha samtaler med president Thein Sein og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ban, som ankommer Yangon søndag, oppfordrer verdenssamfunnet til å stille seg på Myanmars side og viser til suppleringsvalget nylig der Suu Kyi og en rekke andre kandidater fra Det nasjonale demokratiforbundet nylig sikret seg plass i nasjonalforsamlingen.

Mandag boikottet Suu Kyi åpningen av forsamlingen, i protest mot eden som nyvalgte parlamentsmedlemmer må avlegge.

Eden innebærer at parlamentarikerne må sverge på at de vil «beskytte» Myanmars grunnlov, mens opposisjonen mener at det bør holde med et løfte om at de vil «respektere» grunnloven.

Dagens grunnlov sikrer de militære full kontroll over nasjonalforsamlingen, og opposisjonen akter derfor å arbeide iherdig for grunnlovsendringer i tiden framover.

FNs generalsekretær berømmer Myanmars militære herskere for reformarbeidet, men understreker at det er langt fram.

– Denne friske starten er skjør, sier Ban Ki-moon, som mener at landet nå er inne i en kritisk fase.

USA og EU suspenderte nylig de fleste av sine sanksjonene mot Myanmar, for å oppmuntre makthaverne i landet til å ta nye steg i demokratisk retning.

Ban Ki-moon mener at dette var riktig og sier at han under sitt besøk vil diskutere hvordan også FN kan støtte opp under den positive utviklingen.

– De fortjener vår fulle støtte, sier han. (©NTB)