EKSAMINSERTE BREIVIK: Bistandsadvokat Siv Hallgren. (Foto: Scanpix)
EKSAMINSERTE BREIVIK: Bistandsadvokat Siv Hallgren. (Foto: Scanpix)

Ingen flere unnskyldninger fra Breivik

Bistandsadvokat presset terroristen om døde og skadde i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen ba Breivik om unnskyldningtil noen av de terrorrammede i Regjeringskvartalet.

Breivik forklarer at han ikke ville drepe de han kaller sivile. Sivile er ifølge ham de som ikke er tilknyttet regjeringsapparatet eller Arbeiderpartiet.

Dette oppgir han som grunnen til at han ikke drepte mannskapet på ferja MS Thorbjørn.

Les Breiviks forklaringer ord for ord

Så ikke uniform

Da bistandsadvokat Siv Hallgren eksaminerte Breivik mandag ettermiddag, spurte hun om det var flere han ville unnskylde seg overfor.

Hun spurte om ansatte i Norsk Folkehjelp var leigitme mål. 43 år gamle Hanne Fjalestad fra Norsk Folkehjelp var frivillig på Utøya og ble drept av terroristen.

Breivik svarte at ledergruppen i Norsk Folkehjelp er legitime mål fordi de arbeider aktivt for asyllobbyen. Vanlige arbeidere er ikke legitime mål.

– Fjalestad var kristen og aktiv i pinsemenigheten, poengterte Hallgren.

– Å, var hun det? Da var hun en uskyldig sivil. Jeg la ikke merke til uniformen hennes.

Skylder på media

Hallgren spurte videre om en student som hadde sommerjobb i resepsjonen i Regjeringskvartalet.

– Hun dør nesten, og studiene er utsatt. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at norske medier har vært dårlige til å formidle trusler. Regjeringskvartalet var terrormål nummer én. Når man likevel jobber der, må man være klar over det. Norske medier har feilet sin opplysningsplikt, svarte Breivik.

Breivik ble usikker da Hallgren spurte om han ville unnskylde at Tove Knutsen ble drept i bomben ved Regjeringskvartalet. Knutsen jobbet som administrasjonssekretær i EL & IT-forbundet.

– Jeg har ikke noen informasjon om dette, svarte Breivik.

Ap bør unnskylde

Hallgren fortsatte med å spørre om Breivik ville unnskylde seg overfor alle som ble rammet, folk som var i møter eller tilfeldigvis befant seg i sentrum da bomben gikk av, folk uten bistandsadvokat.

– Altså... Det jeg føler, er at alle som er tilknyttet departementene og Arbeiderpartiet bør rette en stor unnskyldning til mine norske søstre som er voldtatt av muslimer. Å forsøke å kjempe mot dette vil føre til indirekte tap. Dette vil fortsette, konkluderte den tiltalte.

Vanskelig å forstå

Forsvarer Geir Lippestad sa under pressekonferansen mandag ettermiddag at han synes det er vanskelig å forklare Breiviks begrunnelse for hvem som får unnskyldning og hvem som ikke får det.

– Det har å gjøre med hans opplevelse av de som er sivile og de som ikke er det. Noe av det han sier er ikke lett å forstå, det må jeg som hans forsvarer også si, sa Lippestad.