DEMONISERTE SINE MOTSTANDERE: Anders Behring Breivik (midten) i sal 250 i Oslo tinghus mandag på  sjette dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
DEMONISERTE SINE MOTSTANDERE: Anders Behring Breivik (midten) i sal 250 i Oslo tinghus mandag på sjette dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Tenker på AUFere som ondskapsfulle monstre

Aktor spør hvordan Breivik klarte å drepe så mange på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gang på gang har Breivik i retten forklart at han har gjort en grusom, barbarisk handling, men at terroren 22. juli var nødvendig.

Mandag ba han noen pårørende om unnskyldning.

Indoktrinering

Aktor Inga Bejer Engh og Breivik havnet mandag i en diskusjon om de drepte på Utøya var barn eller ikke, og Breivik snakker om hvor mange prosent av de drepte som ifølge ham var barn.

– Vi vet resultatet. Hva tenker du om det, og hva ville andre krigsherrer tenke om det? spurte Inga Bejer Engh, med henvisning til historiske personer Breivik tidligere har vist til.

– Vi er fratatt mange muligheter og må handle etter den informasjonen vi har, og Utøya var det beste politiske målet 22. juli. Hvis spørsmålet er om jeg ville gjort det igjen, er svaret ja, sa Breivik.

Les Breiviks forklaringer ord for ord

– Fredag snakket du om teknikker soldater bruker i krig. Foretok du noen sånne vurderinger underveis? Hvordan så du for deg menneskene på Utøya?

– Meditering er indoktrineringsmekanikk hvor jeg blant annet ser på alle politiske aktivister som ondskapsfulle monstre som ønsker å utslette folket vårt, vår etniske gruppe vår kultur og vårt land.

– Ekstremt vanskelig

– Så du på ungdommen som monstre?

– I "fight or flight-modus" handler man instinktivt. Det er umulig å forstå det før du har vært i en slik situasjon selv.

– Men jeg visste at det var mennesker, derfor grusomt, fortsatte terroristen.

– Du forklarte at kroppen strittet imot før du løsnet det første skuddet. Hvordan motiverte du deg?

– Det var bare så vidt jeg klarte det. Det var ... det er som å bli stilt overfor en situasjon du absolutt ikke ønsker å gjøre. Som å få en tallerken med avføring som du skal spise, du gjør det ikke, for det strider mot menneskelig natur, alt i deg jobber mot at du gjør det. Det er ekstremt vanskelig.

For å motivere seg, forklarte han at han brukte minner som gir assosiasjoner til ulevelig rettferdighet og viste til situasjonen i Libanon.

– I 1911 var det 80 prosent kristne i Libanon. Nå er de en liten minoritet. Jeg visste at hvis folk ikke kjemper mot utviklingen, vil vi som folk i Libanon bli en liten minoritet i fremtiden, sa den tiltalte.

Les Breiviks egne tanker om massakren på Utøya