Bybanen (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)
Bybanen (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)

Vil ta honnørbillettene fra pensjonistene – og gi bedre tilbud til ungdom

Hordaland KrFU mener studenter har mer behov for billigbilletter enn pensjonister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hordaland KrFU mener det er urettferdig at pensjonister betaler halv pris på kollektivtransport i Bergen. Nå vil de fjerne honnørrabatten for å finansiere billigere kollektivtransport for ungdommen, skriver Bergens Tidende.

Bakgrunnen for forslaget er at ungdom vanligvis er i en mye dårligere økonomisk situasjon enn eldre, mener leder i Hordaland KrFU, Emil André Erstad.

– Det er opprørende at ungdom må betale voksebillett fra de er 16 år, mens eldre med etablert økonomi får billetten til halv pris. Det henger faktisk ikke på greip, sier han til Bergens Tidende.

– Kan gi gode vaner

I dag får alle personer over 67 år automatisk rett på honnørrabatt på buss og bane. Erstad mener det er galt at man får halv pris på billetten uavhengig av inntekt. Samtidig må ungdom som ikke studerer og er for gamle til ungdomskort, betale full pris.

KrFU innser at enkelte eldre kan ha behov for rabatt på kollektivtransport på grunn av lav inntekt. Derfor mener de det bør settes en inntektsgrense som avgjør om man har rett på rabatt eller ikke. I tillegg mener ungdomspolitikeren forslaget kan være et viktig virkemiddel for å øke bruken av kollektivtransport blant ungdom.

KRF UENIGE MED UNGDOMMEN: Leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, sier forslaget fra Hordaland KrFU får stå for deres egen regning.  (Foto: Egill Danielsen / KrF)
KRF UENIGE MED UNGDOMMEN: Leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, sier forslaget fra Hordaland KrFU får stå for deres egen regning. (Foto: Egill Danielsen / KrF)

– Dersom ungdommer opplever at kollektivtilbudet som godt når de er unge, vil de forhåpentligvis etablere gode vaner for bruk av kollektivtrafikk som de kan ta med seg inn i voksenlivet, sier han til avisen.

LES OGSÅ: Hareide mener Stoltenberg flykter fra politisk debatt

KrF: – Dette må stå for KrFU sin regning

Forslaget får imidlertid ikke støtte i moderpartiet. Hordaland KrF mener det er galt å sette to ulike grupper opp mot hverandre.

– Dette må stå for KrFU sin regning, og Hordaland KrF stiller seg ikke bak dette, sier leder i Hordaland KrF, Pål Kårbø, til tv2.no.

Kårbø sier det er mange fordeler med honnørbillettsystemet i dag, og det at man vil oppleve at enkelte som ikke har behov for honnørbillett likevel har rett på det, får heller være.

– Vi synes ikke det er rett å sette to ulike grupper opp mot hverandre, sier Kårbø.

LES OGSÅ: Her får KrF tilgivelse i stortingssalen

– Honnørordningen skal bestå

Han ser at målet til Hordaland KrFU er å bedre situasjonen for ungdom, men mener det ikke må gå ut over en annen gruppe.

– Det er mange argumenter for hvorfor det er positivt for eldre med honnørordning, men det letteste i dette tilfellet er å bare si at dette er en ordning som skal bestå, sier han.

KrFU-leder Elisabeth Løland mener forslaget fra Hordaland KrFU er spenstig.  (Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2)
KrFU-leder Elisabeth Løland mener forslaget fra Hordaland KrFU er spenstig. (Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2)

LES OGSÅ: Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

– Vi må alltid prioritere grupper mot hverandre

KrFU-leder Elisabeth Løland sier forslaget ikke har blitt behandlet sentralt, men mener det ved første øyekast ikke er en dårlig idé.

– Jeg er uenig i at man ikke kan sette grupper opp mot hverandre. Vi må alltid prioritere grupper mot hverandre, det er jobben til politikere, sier hun til tv2.no.

KrFU-lederen mener forslaget, hvor man klart sier ifra hvor man vil hente penger fra, er en god måte å gjøre det på og viser at man er en ungdomspolitiker som tar ansvar.

– Jeg synes det er spenstig gjort. I stedet for å bare kreve noe for én gruppe har man funnet ut hvor man skal finne penger fra. Det er fornuftig å forsøke å si hvor man vil ta penger fra, i stedet for å slenge ut forslag uten å foreslå hvor man skal nedprioritere, sier hun.

– Vi har råd til begge deler

– Jeg mener dette er et dårlig forslag, som er både uklokt og usosialt. Å sette de to største befolkningsgruppene som i stor grad er avhengig av et godt kollektivtilbud opp mot hverandre, er en uklok politikk, sier Nils-Olav Nøss i Hordaland Arbeiderparti til tv2.no.

Å innføre en behovsprøving av bussbilletter, hvor kun eldre som har mindre penger skal få honnørbillett, vil ifølge Ap-politikeren være både vanskelig og svært byråkratisk.

– I tillegg har forslaget en uverdig profil for de eldre som må stå og kreve redusert pris på et offentlig transportmiddel foran en buss full av mennesker, sier han.

Nøss mener man må ta seg råd til både ungdomsrabatt og honnørrabatt.

– Det er mye mer fornuftig å utvide ungdomskortet og studentkortet innenfor dagens rammer. Det finnes det økonomi til å gjennomføre, sier han.