Partlederne Audun Lysbakken, Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg, SIv Jensen. Hanna Marcussen (Foto: SCANPIX)
Partlederne Audun Lysbakken, Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg, SIv Jensen. Hanna Marcussen (Foto: SCANPIX)

Her er velgernes andrevalg

Ikke alle partiene er like attraktive for velgerne dersom de skal finne seg et annet parti å stemme på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare en av partilederne har grunn til å smile bredt når velgerne blir spurt om hvilket parti som er deres andrevalg, viser tall TNS Gallup har laget for tv2.no.

Erna er andrevalget

Når velgerne blir spurt om hvilket parti de vil stemme på svarer de ikke nødvendigvis det partiet som ligger nærmest sitt opprinnelige parti. Spørsmål om velgernes andrevalg viser hvor stort potensiale et parti har til å vokse.

Hele 31,6 prosent av de spurte svarer at de har Høyre som sitt andrevalg, mens bare 16,6 prosent svarer at Arbeiderpartiet er deres andrevalg.

Sammenlignet med en tilsvarende måling for et halvt år siden har andelen velgere som har Høyre som sitt andrevalg økt med 8,7 prosentpoeng, mens Arbeiderpartiet har gått tilbake med 1,0 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Her er Erna Solbergs egen oppskrift på suksess

SV har et Ap-problem

SV er andrevalget til 12,7 prosent av de spurte, 0,2 prosentpoeng færre enn for et halvt år siden. De fleste av velgerne som oppgir SV som andrevalg oppgir at de vil stemme på Arbeiderpartiet.

- Jeg mener at det er et stort politisk rom for SV. Jeg er overbevist om at det går an for oss å vokse som regjeringsparti. Og dette snus ikke over natten. Vi skal legge et grunnlag nå som vi skal høste frukter av ved valget, sa SV-leder Audun Lysbakken til tv2.no, da han ble valgt på et ekstraordinært landsmøte i mars.

Gjennomsnittet av målingene viser at de seks første ukene med Lysbakken har ført SV nærmere sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent.

Les også: Audun Lysbakken kjemper mot sperregrensen

Tallene viser imidlertid at det er flere Arbeiderparti-velgere som har Høyre enn SV som sitt andrevalg. Og to av velgere som sier de vil stemme SV oppgir Arbeiderpartiet som sitt andrevalg. De øvrige deler seg mellom Rødt og Venstre.

LES OGSÅ: Valgforskere: - Lysbakken er ingen velgermagnet for SV

Venstre mindre populære

Mens Venstre på de gjennomsnittet av målingene har løftet seg til 5,2 prosent. er partiet mindre attraktivt som andrevalg enn for et halvt år siden. Venstre er andrevalget til 12,5 prosent av de spurte, 3,5 prosentpoeng færre enn i oktober. Det er klart flest Venstre-velgere som oppgir Høyre som sitt andrevalg.

Fremskrittspartiet er andrevalget til 11,2 prosent av de spurte (- 1,4), To av tre Frp-velgere oppgir Høyre som sitt andrevalg. Senterpartiet er andrevalget til 8,2 prosent (+ 1,6). Blant Senterparti-velgerne er Arbeiderpartiet og Høyre like populære som andrevalg.

Se alle tall fra meningsmålingene i partibarometeret

KrF er andrevalget til 4,7 prosent av velgerne (- 0,8). Hver tredje KrF-velger har Høyre som sitt andrevalg. Av partiene utenfor Stortinget er Rødt andrevalget til 1,6 prosent av de spurte, mens Miljøpartiet De Grønne er andrevalget til 0,6 prosent.

Målingen er laget av TNS Gallup for tv2.no og tatt opp samtidig med det ordinære partibarometeret for mars, 30. februar - 3. mars med 920 intervjuer. 73,7 prosent av de spurte oppga at de hadde et parti som andrevalg.

LES OGSÅ: I Venstre er det et enormt ønske om å skifte regjering