Forsvaret kjøper ny ammunisjon for en halv milliard

Svensker skal produsere ny ammusjon for det norske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret kjøper en ny type miljøammunisjon fra Nammo. Ammunisjonstypen er utviklet etter at soldater ble syke av den forrige typen.

Kontraktens verdi er i underkant av en halv milliard svenske kroner, samt opsjoner på ytterligere 700 millioner kroner. Kontrakten er flerårig, og produksjonen skal foregå ved Nammos fabrikk i Karlsborg i Sverige, opplyser Nammo.

Soldater ble syke

Den blyfrie ammunisjonen for håndvåpen er utviklet sammen med Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt og har ifølge produsenten lavere utslipp av svevestøv og avgasser.

Utviklingen av den nye ammunisjonen startet etter at de første rapportene om helseplager kom mot slutten av 2008. Blant annet har soldater fortalt om sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule, hoste, feber, kvalme og hodepine.

LES MER: Soldater trener med munnbind for å unngå ammunisjonsplager

Kortere utviklingstid enn normalt

Normalt tar utvikling av nye forsvarsprodukter fra fem til ti år, men den nye ammunisjonen har blitt til på under en tredel av tiden, opplyser administrerende direktør Peter Ambjörnsson ved Nammo Vanäsverken AB i Karlsborg.

– Norske politiske myndigheter og forsvarsledelsen har vært kloke pådrivere i å skifte ut blyholdig håndvåpenammunisjon til soldatenes og miljøets beste, sier Ambjörnsson.

LES OGSÅ: Stanser bruk av ammunisjon

Verneombudet godt fornøgd

Forsvarets hovedverneombud, Geir Arne Nordstrand, uttalte nylig at han er godt fornøyd med samarbeidet med forsvarssjefen og forsvarsstaben i arbeidet med den nye ammunisjonen.

– Denne patronen er et langt skritt fremover. Med fornuftig bruk og i kombinasjon med lufting på standplass er jeg godt fornøyd med denne løsningen, sa hovedverneombudet.

(©NTB)