Henning Berg tipper Stabæk ned etter fem serierunder. (Foto: TV 2.)
Henning Berg tipper Stabæk ned etter fem serierunder. (Foto: TV 2.)

Henning Berg sender Stabæk ned etter fem serierunder

Bæringenes marerittstart viser ett poeng, fire strake tap og -10 i målforskjell.

Sandnes Ulf-Stabæk 2-1 (0-0)

Bortekampen mot Sandnes Ulf var kampen hvor Stabæk og Petter Belsvik skulle få skuta på rett kjøl etter en sesongstart som har vært alt annen enn optimal. Men slik gikk det ikke.

Se kampreferat i videovinduet øverst!

– De er kjørt
Etter 0-0 mot Aalesund i åpningskampen står bæringene nå med fire strake tap, fattige to mål mot 12 baklengs. Henning Berg er ikke nådig i dommen over «de blaa»:

– De er kjørt, de har ikke en sjanse. De kommer til å rykke ned, sier TV 2s fotballekspert.

Daniel Nannskog har lang fartstid i Stabæk og står med 74 Tippeliga-mål for bærumsklubben. Han er også bekymret for Stabæks fremtid:

– At de bare har kapret ett poeng er utrolig urovekkende, men jeg vil ikke dra det så langt som Henning Berg. Jeg må ha et lite håp, i hvert fall, sier svensken.

– Det er klart vi er skuffet. Jeg er lei av å tape kamper. Jeg begynner faktisk å bli jævlig lei av det. Jeg vet ikke hva jeg skal si for noe akkurat nå. Vi må la det synke litt og se litt på video hva det er vi gjør feil. Det virker som om vi sover i et par situasjoner som ødelegger det meste. Jeg synes ikke de skaper så fryktelig mye store sjanser, heller. Det er utrolig bittert at ikke vi klarer bedre enn dette. Vi må bare glemme det og komme oss videre, sa Christer Kleiven etter kampslutt.

Les: Rekdal om AaFKs gavepakker: – Vi er jålete og arrogante

Rolig start
Gjestende Stabæk startet ganske så forsiktig og veldig baktunge på Sandnes stadion. Sandnes Ulf stod for kampens første mulighet da Andreas Ulland Andersen fyrte av rett på Jan Kjell Larsen, men Stabæk-keeperen hadde ingen nevneverdige problemer med å få avverget ballen til corner.

Les: Hareide lurte på hvor snikskytteren som skjøt Sankoh i beina var

Stabæks sjansesløseri fortsatte
Første omgangs absolutt største sjanse var det dog Stabæk som vartet opp med. 14 minutter var spilt da et innlegg nådde Franck Boli som var så å si alene med Ulf-keeper Bo Andersen. Stabæk-spissen trengte egentlig bare å hamre ballen i mål, men klarte på merkverdig vis å sparke ballen bakover i stedet.

boli (Foto: TV 2)
boli (Foto: TV 2)

De første 45 minuttene var det hjemmelaget som hadde best tak på kampen, men Stabæk var heller ikke ufarlige på sine sjeldne visitter. Etter en sjansefattig førsteomgang stod det 0-0 til pause.

Les: Odd trengte straffespark for å overliste Jon Knudsen

To scoringer på seks minutter
Men etter sidebyttet tok det ikke lang tid før den satt for hjemmelaget. Andre omgang var fem minutter gammel da Sandnes Ulf vartet opp med gode kombinasjoner i Stabæk-boksen: Steinthor Thorsteinsson spilte vegg med Anel Raskaj og fra spiss vinkel sendte islendingen rogalendingene i føringen.

Steinthor Thorsteinsson sendte Sandnes Ulf i ledelsen. (Foto: TV 2.)
Steinthor Thorsteinsson sendte Sandnes Ulf i ledelsen. (Foto: TV 2.)

Og bare få minutter senere skulle vondt bli verre for bæringene. Tommy Høiland var på vei alene gjennom, men gikk overende i boksen etter kontakt med Tor Marius Gromstad – og fra 11-meteren var ikke Aksel Berget Skjølsvik akkurat sikkerheten selv, men sikker nok til at Jan Kjell Larsen måtte kapitulere.

Aksel Berget Skjølsvik doblet sikkert for Sandnes Ulf. (Foto: TV 2. )
Aksel Berget Skjølsvik doblet sikkert for Sandnes Ulf. (Foto: TV 2. )

Superbytte
2-0 på seks minutter er hard kost, og Petter Belsvik tok grep og byttet ut sine to spisser Franck Boli og Mads Stokkelien.

Inn for sistnevnte kom Fredrik Brustad, og for et bytte det skulle vise seg å bli. 22-åringen trengte ikke mer enn 24 sekunder på å markere seg: På høyrekanten rykket Brustad fra Kenneth Sola og satte full fart alene mot mål og Bo Andersen. En iskald avslutning i motsatt hjørnet – og vips var Brustads første scoring i Tippeligaen et faktum.

Fredrik Brustads første Tippeliga-scoring sørget for 1-2. (Foto: TV 2.)
Fredrik Brustads første Tippeliga-scoring sørget for 1-2. (Foto: TV 2.)

Høy temperatur og røde kort
Naturlig nok steg temperaturen på Sandnes stadion etter reduseringen, og det kokte kanskje over for enkelte av spillerne. Åtte minutter før full tid klinte Vegard Aanestad til med en knallhard takling med strake ben og knottene først på Ricardo Clark, og ble belønnet med direkte rødt kort av dommer Dag Vidar Hafsås mens Stabæk-spillerne raste mot Sandes Ulf-spilleren.

– Det var en fryktelig, fryktelig takling, sa TV 2s arenareporter David Nielsen.

Vegard Aanestads takling fikk Stabæk-spillerne til å rase. (Foto: TV 2.)
Vegard Aanestads takling fikk Stabæk-spillerne til å rase. (Foto: TV 2.)

Stabæk-fansen jublet for en mann mer resten av kampen, men det skulle ikke ta mer enn to minutter før en av deres egne også fikk marsjordre. For igjen måtte Tor Marius Gromstad ty til ulovligheter da han skulle stoppe en fremadstormende Tommy Høiland. Denne gangen utenfor boksen, men gult + gult = rødt, og Stabæk-forsvareren ble sendt av banen.

Les: Roberto Mancini etter at City seiret mot Wolves: - Nå er det mulig

Sandnes Ulfs første Tippeliga-seier
Begge lag holdt unna i sluttminuttene, og da fløyta lød kunne hjemmelaget juble for sin første Tippeliga-seier noensinne.

– Det er klart det var viktig. Vi var de to bunnlagene før vi møttes, og det smakte godt med tre fortjente poeng. Både vi og Stabæk har slitt med å være best innenfor boksene, men vært bra spillemessig. I dag var vi hakket vassere i begge boksene og litt mer offensive. De så ut som om de guttene ville ha de tre poengene.

Les: Se ekspertpanelets elleville nattklubb-diskusjon

Skuffelse i Stabæk-leiren
Samtidig fortsetter elendigheten for Stabæk: Ett poeng og fire strake tap er grunn til bekymring i Bærum.

– Jeg vil gi honnør til gutta for en enorm arbeidsinnsats, men vi er ikke dyktige nok, dessverre. Vi har like mange muligheter som Sandnes Ulf, men vi gir bort mål og scorer ikke på mulighetene våre. Derfor vinner vi ikke kamper eller tar poeng og det er en tøff erfaring for gutta, men vi må bare jobbe steinhardt for å bli bedre i de avgjørende fasene av spillet. Det er det som må til, sa Stabæk-trener Petter Belsvik.

Les: Fansen stoppet Serie A-kamp og forlangte å få draktene til hjemmelaget

Slik startet lagene:

Sandnes Ulf (4-4-2): Bo Andersen - Vegard Aanestad, Ronny Espedal, Steffen Haugland, Kenneth Sola - Steinthór Thorsteinsson, Aksel Berget Skjølsvik, Anel Raskaj, Andreas Ulland Andersen - Fredrik Torsteinbø, Kamal Saaliti
På benken: Aslak Falch, Avni Pepa, Harald Vindenes, Andreas Westlye, Mobi Okoli, Vetle Myhre, Gilles Ondo, Tommy Høiland.

Stabæk (4-4-2): Jan Kjell Larsen - Bjarni Eiriksson, Sean Cunningham, Tor Marius Gromstad, Jørgen Hammer - Adnan Haidar, Ricardo Clark, Christer Kleiven, Vegar Eggen Hedenstad - Mads Stokkelien, Franck Boli
På benken: Mande Sayouba, Fredrik Brustad, Torstein Andersen Aase, Stian Sortevik, David Hanssen.