Dario Cologna med beviset for at han vant verdenscupen enne sesongen. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)
Dario Cologna med beviset for at han vant verdenscupen enne sesongen. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)

Cologna har VM-planen klar

Dario Cologna nedprioriterer Tour de Ski for å ta sin første verdensmestertittel i Val di Fiemme.

Ustaoset (TV 2 Sporten): Han knuste Petter Northug jr. i årets Tour de Ski, og vant verdenscupen suveren, men neste år vil Cologna satse alt på å vinne VM.

- Jeg har vunnet touren tre ganger, neste år håper jeg at jeg også kan kalle meg verdensmester, sier Cologna

På Skarverennet koste han seg bare gjennom løypa.

- Jeg har vært på stranda i Miami i to uker, så formen er borte, ler han.

Forandrer opplegget
Fredrik Aukland har vært trener for Cologna de siste årene. Neste sesong trapper han ned på oppfølgingen av sveitseren, men har fortsatt ansvaret for å planlegge treningen til verdens beste skiløper. Fredag kveld hadde de et møte der de spikret de siste detaljene i opplegget før neste sesong, og Aukland forteller at alt handler om å hente hjem et VM-gull fra Italia i slutten av februar.

- Mye av det går på å gjøre de forberedelsene som han har gjort før Tour de Ski, og legge de opp rett i forkant av VM, sier Fredrik Aukland til TV 2 Sporten.

Og avslører at Cologna trener mer enn de fleste.

Han trener mellom 80-95 timer i måneden, opp imot hundre timer noen ganger, så det er mye trening. Det er som er bra med Dario er at han tåler mye trening, noe som gjør at han er på et jevnt nivå gjennom sesongen, sier Aukland

Må skjerpe seg
TV 2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, mener det norske laget med Petter Northug jr. må skjerpe seg for å redusere avstanden opp til Cologna.

- Jeg tror de må gå å se litt på hvordan de trente mot slutten av sesongen. For det de gjorde før jul, og frem til midten av februar, det var rett og slett altfor dårlig.

Hjelmeset tror likevel Northug ikke blir skremt av Cologna.

- Kommer de likt på oppløpet, så vet Petter at han vinner. Men Cologna har bedre kapasitet enn Petter, så jeg tror vi får se mer og mer i herrelangrenn at Dario vil prøve å gå fra før en spurt. Slik som det har vært blant damene i noen år.

Uansett må Petter Northug vise helt andre takter enn det han har gjort i inneværende sesong.

- Petter må inn i modus. Han har sagt at denne sesongen som var har vært en hvilesesong for han. Så jeg tror han er fit for fight når han starter opp treningen for fullt den 1. mai.