FORALATER SV: Flere personer har meldt seg ut av SV etter at partiet gikk inn for tidlig ultralyd og sikrer flertall i regjeringen. (Foto: TV 2)
FORALATER SV: Flere personer har meldt seg ut av SV etter at partiet gikk inn for tidlig ultralyd og sikrer flertall i regjeringen. (Foto: TV 2)

Flertall i regjeringen for tidlig ultralyd

Det er nå flertall i regjeringen for at alle gravide skal få en tidlig ultralyd i tillegg til den ordinære i uke 18.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SVs landsstyre vedtok lørdag det omstridte forslaget med 19 mot 10 stemmer.

Var lenge i tvil

Sentralstyret i SV kom tidligere denne uka med et forslag om å støtte innføringen av at alle landets gravide skal kunne få en tidlig ultralyd i uke 11–12 av svangerskapet.

Men da forslaget skulle behandles på partiets landsstyret i dag møtte det motstand. Flere mente at saken burde utsettes og sendes tilbake til landsmøtet. Det ville i så fall bety at partiet offisielt var imot et slikt tilbud.

STEMTE NEI: Nestleder i SV, Bård Vegard Solhjell. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
STEMTE NEI: Nestleder i SV, Bård Vegard Solhjell. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Da forslaget fra sentralstyret endelig skulle stemmes over, stemte begge partiets nestledere, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell nei.

– Jeg var lenge i tvil men stemte til slutt nei. Årsaken er at jeg ikke ser at det er dokumenterte viktige helseforbedringer ved et slikt tilbud, sier Solhjell til TV 2.

LES OGSÅ: Tidlig ultralyd splitter SV

Majoriteten tar tidlig ultralyd

Forslaget gikk gjennom med 19 mot 10 stemmer. Partileder Audun Lysbakken stemte for.

– Jeg mener det må være opp til den gravide selv å få velge om hun vil ta en tidlig ultralyd og at alle som ber om det bør få det, sier Solhjell.

I dag er det kun gravide over 38 år eller kvinner som har en medisinsk indikasjon som gjør at de får et slikt tilbud.

Likevel tar en majoritet av gravide i dag en tidlig ultralyd, flesteparten hos private klinikker hvor de selv må betale for det.

– Når vi likevel har et tilbud som åpner opp for dette så bør tilbudet være likt for alle gravide uavhengig av geografi, økonomi og den enkeltes kunnskap om at dette finnes, sier Solhjell. Tre av fire nordmenn sier også i en meningsmåling utført for TV 2 at de støtter et slikt tilbud.

LES OGSÅ: Sp imot tidlig ultralyd

Frykter sorteringssamfunn

I desember vedtok også et flertall i Rådet for kvalitet og prioritering i helsetjenesten at de går inn for å tilby alle gravide tidlig ultralyd.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet er imot et slikt tilbud og viser til at de frykter et sorteringssamfunn. Downs syndrom er blant det man kan se på en tidlig ultralyd.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har begge vedtatt at de ønsker å innføre en ordning der alle gravide skal få tilbud om tidlig ultralyd. Med SV med på laget, er det dermed flertall både på Stortinget og i Regjeringen for dette.

– Nå er det på tide at vi får en diskusjon om dette i regjeringen, sier Solhjell.