Mette Marit (Foto: Dennis Van Tine)
Mette Marit (Foto: Dennis Van Tine)

Mette-Marit trøster pårørende via Twitter

Mistet selv stebroren under terroraksjonen på Utøya.

Som resten av Norden følger kronprinsesse Mette-Marit rettssaken mot Anders Behring Breivik tett. Men for Mette-Marit kommer saken mot massemorderen tettere på enn for mange andre: Hennes stebror, Trond Berntsen, var et av Breiviks første ofre på Utøya 22. juli i fjor.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marits stebror drept på Utøya

Sender trøst

Twitter sender Mette-Marit en hilsen til familiene og pårørende til de som mistet livet i Oslo og på Utøya denne dagen.

– I disse dager sender jeg ekstra mange varme tanker hjem til alle dem som savner, skriver hun på sin Twitter-profil.

Tobarnsfar og politimann Trond Berntsen, var på AUFs sommerleir på Utøya som frivillig, sivil vakt. Berntsen jobbet i Politiets utlendingsenhet, og hadde tatt med seg sin 10 år gamle sønn til leiren på Utøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

m-m44
m-m44

Les også: Kongefamilien viser sin støtte

Preget

Berntsen var stebror til Mette-Marit. Mette-Marits mor, Marit Tjessem, var gift med Trond Berntsens nå avdøde far.

– Kronprinsessens tanker går til hans nærmeste familie, uttalte kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet i dagene etter terroraksjonen.

Marit og Rolf Berntsen giftet seg i 1994. 10. april 2008 døde han etter flere tunge sykdomsperioder.

Kronprinsessen og kongefamilien for øvrig har tydelig vist hvordan tragedien den 22. juli har gått inn på dem. I dagene etter terrorangrepene var kronprinsessen flere ganger oppløst i tårer, blant annet under minnegudstjenesten i Norderhov kirke på Ringerike søndag 24. juli.

Sammen med sin mor, Marit Tjessem, var kronprinsessen til stede i minnestunden for stebroren. Mor og datter var tydelig preget under markeringen mandag 25. juli.

Les også: Kongefamilien sørger med Norge

Tårevått

Etter minnestunden for stebroren deltok Mette-Marit i rosetoget på Rådhusplassen, der rundt 200 000 samlet seg. I medfølelse for ofre og pårørende løftet kronprinsessen en rose over hodet. Hun klarte ikke å holde tårene tilbake. Det gjorde hun heller ikke da hun holdt tale til Røde Kors.

– Noen ganger blir ord fattige. Og det å skulle si noe om den innsatsen dere har lagt ned siden fredag for en uke siden gjør meg ydmyk, sa Mette-Marit med skjelvende stemme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongefamilien
  har vært samlende for hele Norge etter terroraksjonene i regjeringskvartalet
  og på Utøya.
Kongefamilien har vært samlende for hele Norge etter terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Les også: Mette-Marit på behandlingssenter i Østerrike

– Har vist storhet og ansvar

I anledning at kronprinsparet feiret ti års bryllupsdag i august i fjor, snakket de blant annet om hvordan terrorhandlingene kan tenkes å endre Norge.

– Nordmenn har vist storhet og ansvar, vist hva vi står for og hvem vi er. Jeg håper vi er blitt litt flinkere til å se enkeltmennesker, og ikke bare grupper, uttalte Mette-Marit til Aftenposten.

– Vi har fått tydeliggjort hvem vi er og hva verdiene våre er. Nå er det avgjørende at vi greier å ta med oss noe av samholdet og det fine vi har funnet fram til i denne tragiske situasjonen, inn i hverdagene. Det hadde vært fint om vi var blitt litt flinkere til å lytte litt mer og snakke litt mindre, sa kronprins Haakon.