terror-østerrike-ros-F - Østerriksk ros til rettssaken mot Breivik

Norge får sterk ros fra en østerriksk kommentator for rettssaken mot Anders Behring Breivik. Rettsforhandlingene så langt har vist at Norge har valgt en smertefull, men riktig veg, mener Alexandra Föderl-Schmid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Föderl-Schmid skrev i den ansette Wien-avisen Der Standard lørdag at rettssaken er «en eksemplarisk prosess». Aktor Inga Bejer Engh har drevet Breivik inn i et hjørne, het det på kommentarplass i avisen.

– Hvor går grensen mellom informasjonsplikt og ren lystbetont kikking? Norge har funnet et suverent svar: Saken blir ført i full offentlighet, den tiltalte får ytre seg utførlig, og landet framstår som en liberal rettsstat, fortsatte Föderl-Schmid.

– På den måten oppfyller Norge ønsket som statsminister Jens Stoltenberg gjorde inntrykk med rett etter terrorangrepene: Reaksjonen må være mer åpenhet og mer demokrati, het det videre i kommentaren.

Både aktor og rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen har i løpet av sakens første uke opptrådt rolig og vist at de er godt forberedt. De har forhindret at attentatmannen får en scene der han kan opptre med sitt tåkete verdensbilde, skrev Alexandra Föderl-Schmid. (©NTB)