ny4-mekling-byggeindustrien - Mekling på overtid for byggeindustrien

Ved 8-tiden lørdag morgen er det fortsatt ingen avklaring i meklingen for byggeindustrien. Strid om minstelønn kan føre til streik for rundt 7.000 ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksmekleren hadde frist til midnatt fredag med å finne en løsning mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening. Men forhandlingene fortsatte utover natten, og ved 8-tiden lørdag morgen var det fortsatt ikke tegn til at noen løsning var nær forestående.

Heving av minstelønna er det sentrale kravet fra Fellesforbundet. Byggeindustrien består av mange forskjellige bransjer med forskjellig lønnsnivå, der betongprodusentene tjener mest, mens ansatte på sagbrukene tjener minst.

Fellesforbundet krever derfor en garantiordning som skal sikre at gjennomsnittslønna i den enkelte bedriften ikke sakker for langt etter gjennomsnittet i bransjen.

Meklingen omfatter vel 7.000 ansatte innenfor byggeindustrien og byggevareutsalg. Det gjelder blant annet ansatte i trelast-, trehus-, trevare-, spon-, glassull-, gipsplate- og betongindustri og betongelementmontasje, lecaproduksjon, snekkeri, teglverk og annen byggevareindustri samt trelastutsalg og byggevarehus.

Mekler Mats Stensrud mekler mellom partene. Hvis de ikke klarer å bli enige, kan det bli streik lørdag. I praksis vil det for de fleste som er tatt ut i streik skje først på mandag fordi man ikke jobber i helgen. (©NTB)