ph4
ph4

– «Paradise»-deltakerne blir utnyttet på det groveste

Medieviter mener de drites ut for å skape underholdning.

TV3s populære realityserie «Paradise Hotel» er atter en gang blitt emne for diskusjon på Internett, men denne gang er det ikke sex og fyll som står i hovedfokus.

Uttalelser som at «Einstein fant opp graviditeten» og «Det er Germany som er hovedstaden i Tyskland» går som en farsott på nettet.

Les også: Her er årets beste «Paradise»-sitater

– Ekstremt uheldig

Medieviter og sosiolog Paul Bjerke synes det er svært uheldig at ungdommer fremstilles på denne måten.

– Kjernen er at dette er ekstremt uheldig for de det gjelder, og de blir derfor utnyttet i rent underholdningsøyemed, og det er skremmende, sier han til «God kveld Norge».

– Man skaper personer ved settinger, ved klipping og utvalg, som fremstår som mindre begavet. Og folkelig sett kan man si at det er å drite dem ut, fortsetter han.

Les også: – Det virker som om hun trives med å være dum

– Mer å by på

Bjerke mener det er et klart brudd på Vær varsom-plakaten:

– Det står svart på hvitt at «misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller dømmekraft». Og er det noe man gjør i disse programmene, så er det nettopp å misbruke andres uvitenhet og dømmekraft for å skape underholdning, sier han.

Da «God kveld Norge» møtte deltakerne i Mexico, uttalte Iselin Michelsen at mange oppfatter henne som blond og dum ved første øyekast.

– Jeg har mer å by på enn det kanskje folk tror i starten, sier hun.

Les også: «Paradise»-Iselin: – Er man kåt, så er man kåt

– Fullt klar på hva de er med på

TV3s presseansvarlige, Line Vee Hanum, sier følgende i en e-post til «God kveld Norge»:

– Dette oppleves som et forsøk fra Paul Bjerke på å umyndiggjøre voksne deltakere som er fullt klar over hva de er med på. Vi vil dessuten understreke at vi selvsagt er bevisste vårt redaksjonelle ansvar.

Bjerke mener dette ikke gjelder «Paradise Hotel» alene, men at det tvert imot er en tendens innen norsk reality.

– Dette er en tendens innenfor reality-TV å bruke ungdommer med manglende dømmekraft til ren underholdning. Man driter ut folk for at det skal være morsomt for andre. Det er ikke pent å se på, sier Bjerke.