Erik Hoftun
Erik Hoftun

Norske klubber taper spillere til Sverige og Danmark

Går glipp av signeringer på grunn av norske skatteregler.

Flere tippeligaklubber mener de har tapt kampen om flere spillere til våre naboland på grunn av norske skatteregler. Nå ønsker Norsk Toppfotball en endring.

Rosenborg har vær svært aktive på overgangsmarkedet de siste årene, men innrømmer at flere profiler har takket nei til fordel for Danmark og Sverige med en mildere skatteordning.

– Hvor mye man betaler i skatt har blitt et tema i forhandlinger. Det har vi opplevd, sier sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun, til tv2.no.

Vålerenga er også bekymret over utviklingen.

– Det er pengene som teller og er det mer nettopenger i Sverige og Danmark så ser vi at de trekker dit, sier adm. direktør i Vålerenga, Pål Breen, til tv2.no.

Artistskatt
Artistskatt er en skatt som betales til artister og utøvere som er bosatte i utlandet. I Danmark og Sverige kan da en fotballspiller slippe unna med en lavere skatt i opptil tre år. I Norge derimot får ikke utøverne noen skattegoder dersom de ikke signerer en kontrakt på under seks måneder. Urettferdig, mener Norsk Toppfotball som har tatt kontakt med Finansdepartementet.

– Nå opplever vi mer og mer at det regelverket som Sverige og Danmark har er bedre og vi mister gode spiller. Det ønsker vi å kartlegge og legge frem på en saklig måte, sier Adm.direktør i Norsk Toppfotball, Nils Røine.

Vil ikke endre
Finansdepartementet har mottatt henvendelsen fra Norsk Toppfotball, men ser ingen grunn til å endre på skattereglene.

– Det viktige for oss er at vi har skatt etter evne, likebehandlingsprinsippet og vi tror norske klubber er fullt i stand til å betale det lønnsnivået som trengs, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

Norsk Toppfotball skal i løpet av et halvt år levere konkrete eksempler på utslagene som de ulike skattereglene gir til finansdepartementet og håper å synliggjøre behovet for en endring i de norske skattereglene.

– Det jeg ønsker er at det hadde vært like konkurransevilkår i alle de tre landene som ofte kjemper om de samme spillerne, avslutter Erik Hoftun.