REDIGERINGSKAMP: Meningsfeller av massedrapsmannen kjemper en ideologisk kamp for å fremme sine ideer på Wikipedia. Lederen for Wikimedia Norge slår alarm.  (Foto: Colourbox)
REDIGERINGSKAMP: Meningsfeller av massedrapsmannen kjemper en ideologisk kamp for å fremme sine ideer på Wikipedia. Lederen for Wikimedia Norge slår alarm. (Foto: Colourbox)

Breiviks meningsfeller i redigeringskamp på nett

Terrortiltalte Anders Behring Breiviks meningsfeller kjemper en ideologisk kamp for å fremme sine ideer på Wikipedia. Lederen for Wikimedia Norge slår alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brukerredigerte leksikonet er det sjette mest besøkte nettstedet i verden og redigeres av over 300.000 aktive brukere.

I Norge er Wikipedia det tredje mest brukte nettstedet, og organisasjonen Wikimedia Norge arbeider med utviklingen av den norske versjonen i samarbeid med Wikipedia.

LES OGSÅ: Breivik: – Det er viktig å få frem at jeg ikke er kunnskapsløs

– Skorter ikke på meningsfeller

Lederen for Wikimedia Norge mener nettstedet herjes av Breiviks meningsfeller, skriver Klassekampen.

– Det skorter ikke på folk som deler Breiviks meninger blant brukerne på Wikipedia, sier Jarle Vines.

ADVARER: Jarle Vines er leder for Wikimedia Norge. (Foto: Wikimedia Commons)
ADVARER: Jarle Vines er leder for Wikimedia Norge. (Foto: Wikimedia Commons)

Han mener tvert imot at det er mangel på folk som ikke deler Breiviks verdensbilde, og etterlyser flere bidragsytere som kan redigere artikler på en objektiv måte.

Følg dag 5 i Oslo tinghus i vårt livesenter her.

Breiviks viktigste kilde

Wikipedia er, sammen med høyreekstreme og kontrajihadistiske nettsider, Breiviks viktigste kilde til sitt såkalte manifest. I kjølvannet av Breiviks opplysninger om at han brukte nettstedet aktivt, trappet Wikimedia Norge opp kontrollen for å hindre at artiklene påvirkes i en bestemt politisk retning.

Det er særlig artikler om de kontroversielle temaene Eurabia, islamofobi og ulike høyreekstreme grupperinger som omfattes av den virtuelle kampen og hvor opplysninger redigeres ut og inn av artiklene nærmest på ukentlig basis.

LES OGSÅ: Leiaren for Norwegian Defence League har trekt seg

Advarer mot å primærkilde-bruk

Harald Haugland, medlem i Wikipedias administratorkollegium, mener det er grunn til at å tro at Breiviks meningsfeller i stor grad konsentrerer seg om den engelske utgaven, som har mange flere lesere.

Han advarer mot å bruke leksikonet som primærkilde for kunnskap.

– Wikipedia er først og fremst et verktøy man kan bruke for å skaffe seg oversikt og finne henvisninger til andre kilder, sier Haugland.

(©NTB)