– Det er lov å forlate salen

Etter å ha satt retten på femte dag av terrorrettssaken, opplyste administrator Wenche Elizabeth Arntzen om at det er lov å forlate salen når som helst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Før vi fortsetter, vil jeg gjøre de tilstedeværende fornærmede, etterlatte og øvrig publikum oppmerksomme på at det er lov å forlate salen også utenom pausene, sa Arntzen.

Som vanlig startet dagen med at Breivik ble ført inn med håndjern låst til et belte rundt livet. Heller ikke fredag viser han sin egenkomponerte hilsen, som flere av de berørte har sagt de opplever som svært støtende.

Breivik har mørk dress, men har fredag svart skjorte og et nytt slips han ikke har brukt tidligere i rettssaken.

Hele torsdagen gikk med til aktoratets utspørring om planleggingen av terroraksjonene 22. juli og om gjennomføringen av bombeangrepet mot regjeringskvartalet.

Fredag starter forsvaret sin utspørring om den samme perioden, før saken går videre til ankomsten og skytingen på Utøya. Det er en tung dag som venter aktørene og tilhørerne når Breivik skal forklare seg om drapene på AUFs sommerleir på øya.

– Fredag blir den vanskeligste dagen, sa forsvarer Geir Lippestad torsdag ettermiddag.

Etter lunsj vil aktor Inga Bejer Engh tar over med det som for mange blir den største prøvelsen hittil i rettssaken.

– Det var tungt å høre Breivik fortelle om planene rundt 22. juli. Nå vet vi at fredag blir enda verre. Derfor vil jeg be alle som er berørt av saken om å tenke nøye gjennom hva de får med seg av det som blir sagt. Det kan være ting det er lurt å beskytte seg mot, sier nestleder i Støttegruppen etter 22. juli, Christin Bjelland, til NTB.