Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen» skrevet av Utøya overlevende Adrian Pracon (t.v). (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen» skrevet av Utøya overlevende Adrian Pracon (t.v). (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Forlag trekker tilbake Utøya-bok

Boken til Utøya-overlevende, Adrian Pracon, inneholdt flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen» skrevet av Utøya-overlevende Adrian Pracon. Årsaken er at boken inneholder flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt.

15-åringen er nevnt hele 23 ganger i boken som Pracon har skrevet sammen med journalisten Erik Møller Solheim, ifølge VG.

Familien reagerer

Familien har reagert meget sterkt på at sønnen er gitt en så stor plass i boken uten at Cappelen Damm varslet dem og søkte om godkjennelse på forhånd.

Etter at 15-åringens lillesøster skrev en kronikk i lokalavisen Vest-Telemark Blad tidligere denne uken der hun påpeker både fakta- og siteringsfeil samt at hun mener det er et etisk overtramp, varsler forlaget at de trekker tilbake boken som ble utgitt rett etter påske.

1.500 bøker kalles tilbake

– I tråd med familiens ønsker skal det som står om ham fjernes. Det er cirka 1.500 bøker som er sendt ut, og som nå kalles tilbake, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm Ida Berntsen.

Hun sier det var en svikt i rutinene at familien ikke ble kontaktet.

En ny versjon av boken vil bli sendt ut til bokhandlerne om en ukes tid. (©NTB)