ÅTTE ÅR GAMMEL SPION: Åtte år gammel ble Åge og broren sendt ut for å spionere på tyskerne. Torsdag la han ned grenselosforeningen. Han var den siste lederen.  (Foto: Privat/ Olav T. Hustad/ Montasje TV 2)
ÅTTE ÅR GAMMEL SPION: Åtte år gammel ble Åge og broren sendt ut for å spionere på tyskerne. Torsdag la han ned grenselosforeningen. Han var den siste lederen. (Foto: Privat/ Olav T. Hustad/ Montasje TV 2)

Åge spionerte på tyskerne som åtteåring

Åtte år gammel ble Åge Aulie fra Årnes sendt for å spionere på tyskerne når familien skulle smugle motstandsfolk over til Sverige. Torsdag la han ned grenselosforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åge har siden vært grenselosforeningens yngste medlem. Torsdag la han, som aller siste formann, ned foreningen på grunn av alderdom. Til stede var selveste Kong Harald.

– Hvis noen hadde fortalt meg en slik røverhistorie, da hadde jeg sagt at det tror jeg fader ikke på. Nei, altså, småunger i krig, sier Åge Aulie mens han blar i bilder og dokumenter fra krigsinnsatsen.

Les også: Her fester Hitlers mann i Norge

Åge Aulie var bare åtte år da han og broren ble sendt i forveien for å se etter tyske kontrollposter når flyktninger og motstandsfolk skulle loses mot svenskegrensen.

Ble ikke mistenkt

De tyske soldatene som ofte holdt vakt på broen over Glomma mistenkte ikke at ungene faktisk spionerte på dem.

Les også: Kongehuset besøker «norske» USA

– Og om vi kom syklende ned her, og det var vakt, stoppet ved vakta, kikket litt på dem, og så reiste tilbake igjen, så var det ingen som reagerte på det.

Risikerte å bli skutt

Grenselosaktiviteten var forbundet med livsfare. Tyskerne hadde annonsert at det ville bli løsnet skudd uten varsel om man ble påtruffet med båt på Glomma eller syklet uten lys.

RISIKERTE Å BLI SKUTT: Ungguttene risikerte å bli skutt hvis de ble oppdaget. Åge forstår ikke at foreldrene turte.  (Foto: Privat)
RISIKERTE Å BLI SKUTT: Ungguttene risikerte å bli skutt hvis de ble oppdaget. Åge forstår ikke at foreldrene turte. (Foto: Privat)

Aulie skjønner ikke hvordan foreldrene turte å bruke ham som de gjorde.

Les også: Her blir Quisling innsatt som ministerpresident

– Det at de kunne legge det ansvaret på så små unger. Da hadde jo vi ansvaret for liv og helse til de som gikk over, sier han.

Slutt for grenselosforeningen

I dag ble foreningen, som har jobbet for grenselosenes anerkjennelse, høytidelig nedlagt.

KONGEN KOM: Åge Aulie iviterte Kongen på avslutningsmiddagen. Og Kongen kom.  (Foto: Olav T. Hustad/ TV 2)
KONGEN KOM: Åge Aulie iviterte Kongen på avslutningsmiddagen. Og Kongen kom. (Foto: Olav T. Hustad/ TV 2)

– Det er for at ikke foreningen skulle dø stille og sakte og forsvinne inn i tåka uten at noen registrerte det. Derfor ville vi ha en skikkelig verdig avslutning.

Les også: Frp foreslår ny krigspensjonsordning: – Norge er en skam sammenlignet med andre

Derfor inviterte Aulie kongen på avslutningsmiddag. Og kongen kom. Sammen med forsvarssjef Harald Sunde var de gjenlevende grenselosveteranene torsdag samlet ved forsvarets veteransenter Bæreia ved Kongsvinger.