DØDE PÅ UTØYA: Storebror Rolf Christopher Perreau (t.v.) og lillebor Sebastian avbildet sammen. Rolf Christopher er blant ungdommene som ble skutt og drept på Utøya 22. juli. (Foto: Privat/TV 2)
DØDE PÅ UTØYA: Storebror Rolf Christopher Perreau (t.v.) og lillebor Sebastian avbildet sammen. Rolf Christopher er blant ungdommene som ble skutt og drept på Utøya 22. juli. (Foto: Privat/TV 2)

Bare lillebror kom hjem igjen fra Utøya

Randi Johansen Perreau sendte sine to politisk engasjerte sønner til Utøya. Bare 14-åringen kom hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sebastian Perreau ble konfirmert i 2011. Storebror Rolf Christopher ga ham en spesiell gave - lillebroren skulle få bli med på AUFs leir på Utøya.

Stort talent

Rolf Christopher er blitt beskrevet som et stort politisk talent. Noe av det siste han fortalte sin mor var at han nå ville vie hele sitt liv til politikken. Han ville inn i Trondheim bystyre.

25-åringen ble, som mange andre, utsatt for en politisk henrettelse på Utøya. Men lillebroren kom seg unna, med båten «Reiulf» som underveis ble pepret med skudd.

– Vi har vært heldige, tross alt, men familien må leve med den største sorgen: at ikke Rolf Christopher kommer hjem igjen, forteller Randi.

Følg 22. juli-rettssaken i TV 2s livesenter

Ikke dødsstraff

Vi møter Randi i marka ikke langt fra Hommelvik, der familien bor. Hun henter styrke i skogens stille sus, etter noen dager i rettssalen i hovedstaden er hun tappet for energi.

– Men det var viktig å reise dit ned, og se hvorledes samfunnet vårt løser oppgaven med å straffe gjerningsmannen. Det må være vårt hovedfokus nå, å straffe ham slik at han sitter inne til evig tid.

En av meddommerne måtte fratre etter at det ble kjent at han på Facebook skrev at «bare dødsstraff er passende straff for slike forbrytelser».

– Jeg er ikke tilhenger av dødsstraff. Dessuten ville det være en for enkel dom, han ville ha fått en altfor enkel vei ut av dette, mener Randi.

Les også: Inhabil dommer: – Jeg tror jeg skrev det som mange tenker

Naive Norge

Den tidligere ungdomsskolelæreren håper at vi som samfunn lærer en lekse. Norge har vært et for naivt samfunn i hennes øyne, et samfunn som nå må revurdere en rekke ting.

– Jeg ønsker meg ikke flere murer og mer sikkerhet, nødvendigvis, men vi må ha øynene åpne for ondskapen som lurer rundt oss.

– Da skuddene falt på Utøya ble hele samfunnet tatt grundig på senga, sier hun.

– VI kan ikke lenger ta for gitt at alle er gode og alt er bra, nå må vi dessverre skjerpe sansene og si til oss selv at vi må passe bedre på.

Til Oslo for å høre

I mai drar hun høyst sannsynlig til Oslo tinghus igjen. Den dagen hennes eldste sønns sak skal opp i retten.