STARTER AKSJON: Ellen Merethe Bakken ble svært opprørt av å se Matias Brenna Wilberg (20) på TV 2. Matias har føflekkreft med spredning til lungene, men Norge har bestemt seg for å ikke ta i bruk medisinen Ipilimumab   den første i historien som har effekt på pasienter med uhelbredelig føflekkreft. (Foto: Privat/TV 2)
STARTER AKSJON: Ellen Merethe Bakken ble svært opprørt av å se Matias Brenna Wilberg (20) på TV 2. Matias har føflekkreft med spredning til lungene, men Norge har bestemt seg for å ikke ta i bruk medisinen Ipilimumab den første i historien som har effekt på pasienter med uhelbredelig føflekkreft. (Foto: Privat/TV 2)

Ellen starter aksjon for kreftsyke Matias

Ellen Merethe Bakken har mistet flere familiemedlemmer på grunn av kreft. Nå starter hun innsamlingsaksjon og for å påvirke politikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reportasjer om 20 år gamle Matias Brenna Wilberg har vakt engasjement. Matias har føflekkreft med spredning til lungene, og den nye medisinen Ipilimumab kan hjelpe ham.

Krekar-parallell vakte engasjement

Men medisinen er svært kostbar. Denne uken kunngjorde Helsedirektoratet at norske helsemyndigheter ikke vil finansiere bruk av medisinen i standard kreftbehandling i Norge.

Sint og frustrert satte Matias seg ned og skrev et åpent brev til helsemyndighetene. I brevet, som han leste opp for TV 2, stilte han spørsmål om hvorfor storsamfunnet ikke ønsker å bruke ressurser på medisinen som kan gi forlenget levetid. Han trakk paralleller til to andre samfunnsemner:

– Hva koster Breivik og Krekar samfunnet? spurte 20-åringen.

Artikkelen med videoen der Matias leser opp brevet har vakt engasjement blant tv2.no-leserne. Den er delt over 30.000 ganger på Facebook, og tilbakemeldingene til TV 2 er mange. Tidligere har vi fortalt om familien Jåsund i Kristiansand, som også har startet en aksjon via Facebook for å samle inn penger til medisiner til Matias, men også til kreftforskning.

Les også: Slik vil en vilt fremmed familie hjelpe kreftsyke Matias

Tok kontakt med sykehus i Danmark

Seinere har Ellen Merethe Bakken fra Tønsberg fulgt opp. Hun har også startet en Facebook-aksjon, som på få dager har fått oppslutning fra over 1300 facebookbrukere. Torsdag åpnet hun konto – målet er å samle inn nok penger til å kunne sende Matias til Danmark, hvor behandlingen allerede er i bruk.

En behandling koster rundt 850.000 kroner.

– Jeg har sendt mail til et sykehus i Danmark. Jeg fortalte hva vi har satt i gang og hvilken sykdom han har, og hva det vil koste med behandling. Kort sagt hva vi kan gjøre for å få i gang behandling, sier Ellen Merethe Bakken til tv2.no.

Klikk her for å se hennes aksjon på Facebook.

Et annet Facebook-arrangement som støtter Matias har samlet over 4500 tilhengere, i tillegg til et opprop på Opprop.no som har fått over tusen underskrifter.

– Tid er viktig

Hun ble svært opprørt over å se TV 2-reportasjene om Matias – særlig da det ble klart at den nye medisinen ikke vil bli finansiert av Staten.

– Er det noe jeg har lært så er det at tid er viktig, så han burde vært satt på første fly til Danmark. Håpet er det siste som forsvinner i slike situasjoner, sier hun.

Hun har selv opplevd at flere av familiemedlemmene hennes har dødd av kreft.

– Mamma fikk påvist brystkreft den dagen vi skulle begrave lillesøsteren hennes, som døde av lungekreft, sier Bakken.

Vil ha medisinen opp på Stortinget

Som TV 2 tidligere har nevnt kommer Matias til å få medisinen gjennom en studie. Men studier gjelder noen få, og en begrenset periode. Derfor ønsker Facebook-aksjonistene å få satt Ipilimumab på dagsorden i Stortinget.

– Matias har jo gitt denne saken et ansikt, men det gjelder jo flere. Hadde det vært meg eller en av mine hadde jeg satt pris på det hvis noen ville hjelpe meg. Jeg håper dette kommer opp i Stortinget, sier Ellen Merethe, som har vært i kontakt med Fremskrittspartiet i forkant av helgens landsmøte.

Kostbar medisin

I flere reportasjer har TV 2 satt søkelys på den nye medisinen Ipilimumab, som er den første i historien som har vist effekt på pasienter med føflekkreft. Én behandling koster 850.000 kroner, og medisinen er godkjent i Norge og Europa. Den høye prisen er en medvirkende faktor til at medisinen ikke er tatt i bruk i Norge.

Unni Tvedt Kristoffersen og Anne Kvikstad har også fått beskjed om at de har kort tid igjen å leve, og hadde også håp om å få Ipilimumab. Tidligere har TV 2 også fortalt om Lars Martin Teigen, som fikk beskjed om at han hadde uker igjen å leve – før han ble med i en studie og fikk prøve medisinen. Både han og legen hans slår fast at han ikke ville vært i live i dag dersom han ikke ble behandlet med Ipilimumab.

Les mer: Testmedisin reddet livet til kreftsyke Lars Martin (27)

Denne uken kunngjorde Helsedirektoratet at medisinen ikke vil bli finansiert av Staten. Begrunnelsen er at helsemyndighetene ikke finner dokumentasjonen god nok, og at effekten ifølge dem er lav. Men leger TV 2 har vært i kontakt med, både i Norge og Danmark, sier medisinen har god effekt på noen av pasientene. Studier tyder på at noen av dem til og med blir kurert fra sykdommen, som hittil har vært uhelbredelig.

Les også: Matias (20) får ikke kreftmedisinen han trenger