afgh-fotoskandale-karzai-F - Karzai vil framskynde utenlandsk tilbaketrekking

Afghanistans president Hamid Karzai reagerer sterkt på bildene der amerikanske soldater poserer med drepte talibanfolk. Han krever at tilbaketrekkingen av utenlandske soldater fra landet blir framskyndet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansvaret for sikkerheten må snarest mulig overføres fra amerikanerne til afghanerne selv. På den måten kan man gardere seg mot at slike ting skjer igjen, framholdt Karzai i en kunngjøring som ble sendt ut fra hans kontor i Kabul torsdag.

– Den eneste måten man kan få slutt på slike smertelige opplevelser på, er gjennom en framskyndet og fullstendig overføring av sikkerhetsansvaret, het det i kunngjøringen.

Presidenten kalte bildene i avisen Los Angeles Times «umenneskelige og provoserende».

Bildene viser blant annet amerikanske fallskjermsoldater og afghanske politifolk som viser fram bein som er kuttet av en drept talibansoldat. USA har bedt om unnskyldning for bildene, mens Taliban har reagert med raseri.

Bildesaken har skapt frykt for at den islamistiske militsen skal gå til nye, blodige angrep. Sist søndag og mandag ble til sammen 47 mennesker drept i talibanaksjoner i hovedstaden Kabul og tre andre afghanske provinser. (©NTB)