GLAD FOR HAN STOD FREM:   Det var en påkjenning, men det har og gitt meg mye, sier Utøya overlevende Trond Agnar Eiliffsen.  (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
GLAD FOR HAN STOD FREM: Det var en påkjenning, men det har og gitt meg mye, sier Utøya overlevende Trond Agnar Eiliffsen. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Utøyaoverlevende: – Det var en påkjenning å stå frem

De overlevende og etterlatte bearbeider hendelsene etter 22. juli svært forskjellig. Tidligere leder i AUF Troms, Trond Agnar Eilifsen var en av de som tidlig tok ansvaret med å gi et ansikt til ungdommene som var på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som leder i Troms AUF var Trond Agnar Eilifsen tidlig med på å gi et ansikt til ungdommene som opplevde terroren på Utøya.

– Jeg sendte sms hjem til mine foreldre og skrev at det har vært en eksplosjon i Oslo, men jeg er på Utøya bare så dere vet det. Så jeg er trygg, fortalte han i dokumentarfilmen «En liten øy i verden», som ble vist på TV 2 bare to uker etter de grusomme hendelsene.

Glad rettssaken er i gang

I dag har han et blandet forhold til det å stå frem.

– Det har vært en påkjenning å skulle stå frem og gi et ansikt til situasjonen. Men samtidig har det gitt meg mye. Og i den grad jeg kan være en av de som setter ord på følelser og den situasjonen vi har vært oppe i, så gjør det godt, sier Eilifsen.

LES OGSÅ: Trond Agnar tråkket opp stiene hvor han flyktet fra morderen

Han er glad for at rettssaken er i gang, selv om det er hardt å se den massive eksponeringen tiltalte får.

– Det er veldig mange nærbilder som vi ser på TV-skjermene. Og det er ganske kraftig følelsesmessig å se, for det er ikke så mye vi kan gjøre med de, sier han.

FORELØPIG ROLIG: Til nå har de dramatiske reaksjonene uteblitt. Likevel forbereder helsepersonalet seg på at påkjenningene vil bli større når saken dreier over til mer bestialsk innhold. Det sier Eirik Mathiesen, psykiatrisk sykepleier, voksenpsykiatrisk poliklinikk, UNN/Åsgård.  (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)
FORELØPIG ROLIG: Til nå har de dramatiske reaksjonene uteblitt. Likevel forbereder helsepersonalet seg på at påkjenningene vil bli større når saken dreier over til mer bestialsk innhold. Det sier Eirik Mathiesen, psykiatrisk sykepleier, voksenpsykiatrisk poliklinikk, UNN/Åsgård. (Foto: Anders Mildestveit/TV 2)

Gjennom hele rettssaken har Tromsø kommune helsepersonell til stede som et tilbud til de som følger saken i Nord-Troms tingrett.

Alle ungdommene har forskjellige erfaringer fra tidligere. Rettsutviklingen har også vært forskjellige. Noen har hatt fysiske skader, noen mest psykiske skader, så her er alle mulige forskjellige situasjoner, sier Eirik Mathiesen, psykiatrisk sykepleier, voksenpsykiatrisk poliklinikk, UNN/Åsgård.

Tror påkjenningene blir verre

Til nå har de dramatiske reaksjonene uteblitt. Likevel forbereder de seg på at påkjenningene vil bli større når saken dreier over til mer bestialsk innhold.

LES OGSÅ: Aktor får ros: – Noe av det beste jeg har sett på flere år

– Vi antar at når man kommer til det konkrete og skal snakke om drapene på Utøya, så vil det bli mye tyngre enn når man bare snakker med gjerningsmannen om spissfindige, juridiske spørsmål, sier Mathiesen.

– På hvilken måte kommer dere til å forberede de overlevende og berørte?

– Godt å ha samholdet

– Vi oppfatter at de er godt forberedt via sine bistandsadvokater. Og vi er klare, vi setter oss blant dem, vi er til stede. Vi kan sørge for at de kommer til sykehus eller legevakt hvis problemene skulle bli så store. De må heller ikke være redd for å ta kontakt med oss, sier den erfarne sykepleieren.

LES OGSÅ: Her er terrorplanen Breivik ikke klarte å gjennomføre

Trond Agnar Eilifsen legger også vekt på den støtten de berørte selv gir hverandre.

– Vi er en enorm gjeng i AUF. Personlig har jeg fått et veldig godt forhold til de andre som har blitt berørt og som sitter igjen. Det gjør godt å ha det samholdet og samtidig klare å finne de rette ordene. For i denne situasjonen er ikke det alltid like lett, sier han.