ukraina-timosjenko-rettssak-F - Ukraina åpner ny rettsprosess mot Timosjenko

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko stilles nok en gang for retten. Flere tusen demonstranter møtte fram da rettssaken startet torsdag

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med enda en dom mot den 51 år gamle politikeren vil Ukraina etter alt å dømme være enda fjernere fra å bli anerkjent som søkerland til EU.

Timosjenko, som var blant lederne for oransjerevolusjonen i 2004, er allerede dømt for å ha inngått en gassavtale med Russland, som domstolen mener skadet Ukraina. Hun soner nå en dom på sju års fengsel for dette, og skal etter planen først løslates i 2018. Nå risikerer hun å bli dømt til tolv nye år bak murene for skattesnusk og underslag.

Hovedpersonen selv var ikke til stede da rettssaken startet torsdag, men 4.000 demonstranter, både tilhengere og motstandere, hadde møtt fram foran rettsbygningen i byen Kharkiv øst i Ukraina.

Timosjenko og støttespillerne hennes mener at rettssaken er politisk motivert. De anklager myndighetene for å bruke domstolene til å frata henne muligheten til å utfordre regjeringen i Kiev. (©NTB)