syria-fn-obsevatører - FN-sjefen vil trappe opp overvåking av våpenhvilen i Syria

FNs generalsekretær vil sende flere observatører til Syria selv om våpenhvilen de skal overvåke, ikke overholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rapport til FNs sikkerhetsråd skriver FN-sjef Ban Ki-moon at han ønsker at 300 ubevæpnede observatører sendes til Syria på et tremåneders oppdrag. I den sammen rapporten, som internasjonale nyhetsbyråer har fått tilgang til, heter det også at det er helt avgjørende at president Bashar al-Assad følger opp løftene han har gitt.

Selv om situasjonen på bakken synes uendret siden våpenhvilen trådte i kraft sist torsdag, mener Ban at det nå finnes en mulighet for en positiv utvikling.

Observatørene bør utplasseres i et titall områder av landet og ankomme over en periode på flere uker, ifølge rapporten.

Til nå har regimet ikke trukket tunge våpen og styrker bort fra byer der opposisjonen mot regimet er stor, slik det kreves i fredsplanen til Syria-utsending Kofi Annan. Våpenhvilen fungerer heller ikke. Bortsett fra enkelte korte rolige perioder fortsetter angrepene og sammenstøtene flere steder i landet.

Søndag kveld ankom fem FN-observatører samt den marokkanske obersten som leder teamet. De skal rede grunnen for opptil 30 observatører som FNs sikkerhetsråd allerede har gitt mandat til, og muligens flere hundre hvis Sikkerhetsrådet vedtar en ny resolusjon som gir mandat til flere. (©NTB) (©NTB)